Volledig scherm
Vreugde bij de Nederlandse handbalsters. © EPA

Handbalsters na zege op Tsjechië naar halve finale WK

De Nederlandse handbalsters zijn verzekerd van een plaats in de halve finale op het WK in Duitsland. Het team van bondscoach Helle Thomsen won de kwartfinale tegen een stug Tsjechië met 30-26. Lois Abbingh schitterde voor Oranje met liefst veertien treffers.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© EPA

Door Lisette van der Geest vanuit Maagdenburg

Al in de zesde minuut hief de Tsjechische keepster Lucie Satrapova gefrustreerd haar handen in de lucht. Danick Snelder had op dat moment zojuist de 4-1 gemaakt. Vlak daarna maakte Pearl van der Wissel haar debuut op dit WK, sinds 2012 had ze geen interland meer gespeeld. De 33-jarige speelster die zichzelf vijf jaar geleden na het mislopen van olympische kwalificatie had voorgenomen nooit meer voor Nederland uit te komen was zaterdag bij het team aangesloten nadat ze werd opgeroepen door bondscoach Helle Thomsen.

De Tsjechische bondscoach Jan Basny zei voor het toernooi: ,,Ik hoop dat wij de achtste finale halen." Een reëel streven, zo leek het. Bij het laatste WK twee jaar geleden wist Tsjechië zich niet eens te kwalificeren. Maar het team schakelde maandagavond verrassend Roemenië uit en kwam zo zelfs in de kwartfinale tegen Nederland. Nederland liep al vroeg in de eerste helft uit naar 7-1, maar liet Tsjechië vervolgens in de eenentwintigste minuut terugkomen naar 10-9. Het kan Estavana Polman, die op dat moment nog geen minuut gespeeld had, niet hebben verrast. Een dag eerder zei zij: ,,Zij vechten, gaan maar door en geven niet op en het wordt geen makkelijke wedstrijd."

Het was een totaal andere wedstrijd dan tegen Japan, twee dagen geleden, waar moeilijk werd gescoord, hard werd gespeeld en speelsters na afloop met blauwe plekken van het veld gingen. Tegen Japan eindigde de eerste helft in 10-10. Nu gingen de handbalsters met een stand van 17-16 de kleedkamer in. In de eerste minuut na rust maakte Tsjechië de gelijkmaker. Vervolgens nam Nederland de leiding terug, maar nooit met groot verschil.

Pas in de laatste minuten van de tweede helft wist Nederland het verschil uit te breiden tot meer dan vier punten, maar dat was wel nadat Tsjechië in de twintigste minuut de stand eerst gelijk had gebracht. Vrijdag wacht een confrontatie om een plaats in de finale met de winnaar uit het duel tussen handbalgrootmachten Noorwegen en Rusland dat later vanavond in Maagdenburg plaatsvindt.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Afgelopen! Nederland is door naar de halve finale van het WK, nadat de Tsjechen met 30-26 zijn verslagen. Lois Abbingh schitterde voor Oranje met liefst 14 treffers.

30-26 voor Oranje. Het verschil is nu dus vier punten, zoals 'handbalman' Rafael van der Vaart in de rust al voorspelde.

Veertien goals voor Lois Abbingh! De stand komt daarmee op 29-26 in het voordeel van Oranje. Kan deze marge worden behouden in de laatste minuten van de kwartfinale?

26-25 voor Oranje. De Tsjechen weigeren om Oranje afstand te laten nemen in deze kwartfinale.

24-24.. Nog tien hele spannende minuten te gaan.

Nycke Groot met haar derde treffer van de avond: 24-22. Het blijft spannend in Magdeburg, want ook de Tsjechen blijven makkelijk scoren.

Cirkelspeelster Yvette Broch met haar tweede treffer, na een mooie passje van Estavana Polman: 23-20.

Daar is de eerste treffer voor Martine Smeets: 22-20.

Nummertje elf voor Abbingh: 21-19.

Weer een zeven meter voor Oranje en weer Lois Abbingh die scoort, nu uit de rebound. Het is alweer haar tiende treffer van de avond, waarmee ze nu verantwoordelijk is voor de helft van de Nederlandse productie: 20-19.

En het staat weer 19-19..

Aanvoerster Danick Snelder met de 19-17 voor Oranje!

Lois Abbingh met haar negende treffer van de wedstrijd: 18-17 voor Oranje.

En daar is meteen de gelijkmaker van de Tsjechen: 17-17

De tweede helft is begonnen. Nog een halfuur zuivere speeltijd te gaan dus.

Ziggo Sport on Twitter

Oranje leidt bij rust met 17-16, maar het heeft héél veel moeite met de Tsjechen ondanks het fantastische begin Uiteindelijk is dit een van de spaarzame prettige momenten voor de dames voor rust.. #ziggosport #nedcze https://t.co/UE0DKPMpQQ

Rafael van der Vaart, de vriend van Estavana Polman, aan het woord bij Ziggo in de rust: ,,Haha ja, tegenwoordig de handbalman. We hebben een hele lange winterstop in Denemarken, dus ik heb nu alle tijd om hier te kijken en voor de kleine te zorgen. Ik had niet verwacht dat ik handbal zo leuk zou gaan vinden. Het is een onwijs leuke en spannende sport. Ik kijk graag voetbal, maar daar zie je vaak saaie wedstrijd, soms zelfs zonder goals. Dat zie je bij handbal nooit. Ze heeft er hard voor gewerkt, maar ze heeft mij niet verbaasd. Ik weet hoe ze is."

Volledig scherm
Rafael van der Vaart met dochter Jesslynn. © ANP

Rust in Magdeburg! Nederland gaat met een minimale voorsprong de kleedkamer in: 17-16. Oranje stond al vroeg in de wedstrijd met 7-1 voor. Lois Abbingh scoorde in de eerste helft al acht keer voor Oranje.

Lois Abbingh met een hard schot uit de tweede lijn. Nummertje zeven alweer voor haar en een 16-13 voorsprong voor Nederland.

De sterk spelende Lois Abbingh met haar zesde treffer van de avond, opnieuw uit een strafworp: 15-12 voor Oranje!

14-11 voor Oranje. Het verschil groeit weer een beetje. Nog vijf minuten tot de rust.

Volledig scherm
Keepster Tess Wester krijgt veel te doen. © ANP
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Lees hier meer over de handbalsters van Tsjechië, tot op heden de verrassing op dit WK handbal in Duitsland.

Goedemiddag en welkom bij het liveblog van de kwartfinale op het WK handbal tussen Nederland en Tsjechië. De wedstrijd in de GETEC Arena in Magdeburg gaat om 17.30 uur van start. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement