Gemengd Oranje-kwartet wereldkampioen op wisselslagestafette
WK kortebaanNederland heeft op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen de titel op de gemengde 4x50 meter wisselslag veroverd. Met 1.36,20 minuten bleven Kira Toussaint, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer slechts 0,02 boven het wereldrecord dat het Oranje-kwartet bij de EK zwom.
Kromowidjojo: ,,Ik had graag het wereldrecord verbeterd. In Kazan zat ik namelijk niet in de ploeg omdat ik daar niet was.”
Rugslagzwemster Toussaint lag bij de start als enige vrouw in het water, waardoor het Oranje-kwartet van achteruit moest opbouwen. Kamminga (schoolslag) en Kromowidjojo (vlinderslag) liepen in en De Boer (borstcrawl) raasde tussen de vrouwen naar de kop. ,,Dat was gunstig voor me, ik had er wel vertrouwen in dat het zou lukken. In vergelijking met het EK was het gat niet zo groot”, aldus De Boer, die op dag 3 het eerste goud voor Nederland dit toernooi binnenhaalde.
Arno Kamminga liet eerder op de dag de kans liggen om individueel wereldkampioen te worden. Hij tikte op de 200 meter schoolslag als tweede aan achter de Amerikaan Nic Fink. Met zijn tijd van 2.02,42 minuten zat Kamminga, geen specialist in het 25 meterbad, een seconden boven zijn persoonlijke record en zag hij Fink boven hem staan op het scorebord. Fink liet twee weken geleden bij de finale van de International Swimming League in Eindhoven al zijn goede vorm zien door de drie schoolslagnummers te winnen. In Abu Dhabi noteerde hij 2.02,28. Kamminga: ,,Ik ben tevreden, maar het zure is dat ik heel dicht bij goud zat. Als langebaanspecialist pak ik mijn eerste WK-medaille. Het was heel close en ik ben vooral heel blij dat het zwemmend goed ging.’’
Geen hoofdrol Steenbergen en Toussaint in finale
Siobhan Haughey won na de 200 meter vrije slag donderdag op zaterdag ook de 100 vrij. De zwemster uit Hongkong noteerde een winnende tijd van 50,98 seconden en bleef daarmee de Zweedse Sarah Sjöström (51,31) en Amerikaanse Abbey Weitzeil (51,64) voor. Marrit Steenbergen was met 52.40 wat langzamer dan in de halve finale en eindigde als achtste. ,,Ik kwam niet uit bij het keerpunt waardoor ik daarna niet kon door versnellen”, zei Steenbergen. ,,Iets was mij normaal veel voordeel oplevert.”
Kira Toussaint kon op de 200 meter rugslag niet haar race van de EK herproduceren. Begin november in Rusland was ze sneller dan de 2.01,58 waarmee de Amerikaanse Rhyan White in de Verenigde Arabische Emiraten naar de wereldtitel zwom. Toussaint zakte in de laatste baan ver weg en eindigde in 2.04,74 als zevende. Over de gehele linie zwom de Nederlandse ploeg van bondscoach Mark Faber bij de EK sneller dan deze week aan het einde van een kort maar intensief kortebaanseizoen.
De Boer naar finale 50 vrij, Puts niet
Thom de Boer spurtte naar de finale op de 50 meter vrije slag. Zijn 20,98 was goed voor de vierde plaats. Jesse Puts, de wereldkampioen van 2016, strandde met 20,41 op de dertiende plaats in de halve finale.
Ranomi Kromowidjojo liet met 24,61 in de halve finale op de 50 meter vlinderslag zien dat het met haar sprintvorm wel goed zit. Ze plaatste zich als eerste voor de finale. Ook Maaike de Waard (vierde in 25,19) mag zondag terugkeren als een van de acht snelste zwemsters van de wereld op dit onderdeel.
Marrit Steenbergen plaatste zich voor haar derde individuele finale van dit toernooi. Op de 100 meter wisselslag ging ze als zevende door (58,75). Kim Busch (59,82) eindigde op dit nummer als zestiende.
Wereldtitels
Matteo Rivolta uit Italië veroverde de titel op de 100 meter vlinderslag bij de mannen. De 800 meter voor vrouwen werd gewonnen door de Chinese Bingjie Li.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf keer goud voor Nederlandse roeiers bij wereldbeker in Polen
De Nederlandse roeiploeg heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden in Poznan in Polen vijf keer goud behaald. Ymkje Clevering en Veronique Meester waren de besten in de klasse twee-zonder-stuurvrouw en Roos de Jong en Laila Youssifou wonnen in de klasse dubbeltwee. De vrouwen acht won ook goud, net als skiffeuse Karolien Florijn. Bij de mannen zegevierde skiffeur Melvin Twellaar. -
WK kortebaan
Twee estafettemedailles oogst Oranje
Nederland heeft aan dag 2 van de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) twee estafettemedailles overgehouden. De sessie begon met een bronzen medaille op de 4x50 meter wisselslag voor vrouwen en werd afgesloten met zilver op de 4x50 vrij slag gemengd. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Ook zonder ‘Verstappen-factor' is het filerijden richting Assen, waar komt populariteit TT vandaan?
Er doet al heel lang geen Nederlander mee in de MotoGP en dat gaat de komende jaren normaliter niet veranderen. Evengoed zijn er zondag 100.000 toeschouwers bij de TT. De populariteit verklaard. „De hele beleving maakt dat mensen graag naar Assen komen.” -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
Met video
Circuitrecord levert Italiaan Bagnaia pole position op bij TT Assen, derde rij voor Bo Bendsneyder bij Moto2
Francesco Bagnaia heeft bij de TT van Assen de pole gepakt in de MotoGP. De rijder van het fabrieksteam van Ducati stuurde zijn rode machine in de kwalificatie naar de beste tijd. De 1.31,504 was ook een circuitrecord. Het was al de vierde pole van dit jaar voor Bagnaia. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Hoe kluizenaar Kamminga na olympisch succes door wilde pakken: ‘Op het WK ga ik voor records’
Op eigen houtje vond Arno Kamminga zijn weg naar het podium op de Olympische Spelen. De winnaar van twee zilveren medailles in Tokio zat daarna verre van stil. Met veel racen en tussendoor hard trainen heeft de 26-jarige schoolslagzwemmer richting de WK kortebaan weer een stap gezet.