Geen schaatsmarathon of NK veldrijden, wel korfballen: hoe zit dat?
Terwijl de veldrijders in landen als België en Tsjechië dit weekeinde om de nationale trui strijden, zit Mathieu van der Poel thuis. En midden in de winter blijft het ook wachten op de eerste schaatsmarathon. Maar we gaan in overdekte sporthallen wel volleyballen en korfballen. Dat vraagt om uitleg.
Delen per e-mail
Door Rik Spekenbrink
Het is bijna een nieuwe nationale sport in coronatijd, discussiëren rond de vraag: ‘Waarom mogen zij wel en wij niet?’. En het is ook niet altijd even duidelijk of logisch. Volgende week begint de Korfbal League, toch geen competitie met duurbetaalde profs in een grote mondiale sport. Terwijl de wereldtoppers in het veldrijden morgen geen nationaal kampioenschap mogen rijden. En waar - in ieder geval in theorie - cricket, rugby en softbal weer mogen opstarten, blijven de marathonschaatsers nog steeds aan de kant. Irene Schouten en Erik Jan Kooiman rijden wel in een overdekt Thialf, maar niet in de openlucht van de Vechtse Banen, bijvoorbeeld.
Sportkoepel NOC*NSF begrijpt dat de gemaakte keuzes soms slecht vallen. In een poging uit te leggen hoe de besluiten tot stand zijn gekomen, gaat een woordvoerder eerst terug naar 13 oktober van vorig jaar. ,,In de maatregelen tegen het coronavirus is toen een eerste uitzondering gemaakt voor duizend sporters met een topsportstatus. Zij mochten weer trainen en aan relevante nationale en internationale wedstrijden meedoen. De NK’s schaatsen bijvoorbeeld mochten doorgaan omdat het merendeel van het deelnemersveld uit TeamNL-sporters met een status bestond. NK’s met voor het overgrote deel sporters zonder die status, worden niet toegestaan. Voor die wedstrijden is het risicoprofiel veel te hoog, omdat deelnemers voor het merendeel niet in programma’s zitten met strenge protocollen. Wij kunnen ons daarom voorstellen dat de veiligheidsregio (Gelderland-Zuid, red.) het NK veldrijden niet toestaat.”
Competities die van belang zijn in voorbereidingen op EK’s, WK’s en de Olympische en Paralympische Spelen, mogen starten.
Verklaren waarom iets in een periode van een strenge lockdown niet mag, lijkt eenvoudiger dan verdedigen wat wel mag. Want veel van de sporten die vanaf 17 december te horen kregen dat ze weer mochten opstarten en topcompetities konden hervatten, bestaan uit sporters die evenmin veel tijd doorbrengen in strenge protocollen. Korfballers en volleyballers, bijvoorbeeld, hebben doorgaans ook een andere baan.
Achterstand
Hierbij gaat het volgens NOC*NSF om het voorkomen van een achterstand op andere landen, waar doorgaans soepelere regels gelden voor topsport. ,,Competities die van belang zijn in voorbereidingen op EK’s, WK’s en de Olympische en Paralympische Spelen, mogen starten. Opnieuw met een begrenzing, dit keer van vierduizend extra sporters.” Het EK korfbal van later dit jaar is dus de redding voor de Korfbal League, de Olympische Spelen voor tal van andere competities. Ook al zijn er met gemak gaten te schieten in deze uitleg. De beide volleybalteams doen in Tokio bijvoorbeeld helemaal niet mee en de leden van de vrouwenselectie spelen, op één speelster na, niet in de Nederlandse eredivisie.
NOC*NSF geeft overigens aan in Den Haag aan te dringen op het toevoegen van marathonschaatsen aan de sporten met een uitzonderingspositie. ,,Er is daar een aantal schaatsers met een topsportstatus, verkregen bij het langebaanschaatsen. Voor sommigen zijn marathonwedstrijden relevant bij hun voorbereiding op de massastart van de WK afstanden, in februari. Maar we zijn afhankelijk van besluitvorming in Den Haag. Daar wordt vooral gekeken naar het verloop van de cijfers.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Je hart breekt'
Britse turnsters dreigen met juridische stappen over misbruik
Een groep van zeventien Britse turnsters, onder wie drie olympiërs, ondernemen juridische stappen tegen de bond British Gymnastics wegens vermeend ‘systematisch fysiek en psychologisch misbruik’ door coaches met kinderen vanaf 6/jaar als slachtoffer. -
Russisch doping-herstelplan alsnog goedgekeurd: ‘Begin van een lange reis’
Het bestuur van de internationale atletiekfederatie World Athletics heeft het herstelplan goedgekeurd dat de Russische atletiekbond heeft opgesteld. De Russen ontsnappen daarmee aan nieuwe sancties. -
Belgisch crosstalent hoopt met coming-out voorbeeld te zijn voor andere homo’s in wielerwereld
Vlak voor het Belgisch kampioenschap veldrijden is crosstalent Justin Laevens (19) uit de kast gekomen als homo. Hij hoopt een voorbeeld voor anderen te zijn. ,,Ik ken zelf geen renner die homo is, maar misschien zitten er nog meer in hun schelp verborgen.’’ -
MotoGP
Marquéz ontbreekt mogelijk bij start nieuwe seizoen: ‘Ik mis zelfs de journalisten’
Marc Márquez, zesvoudig wereldkampioen in de MotoGP, is niet klaar voor een rentree. De Spaanse coureur is nog altijd niet volledig hersteld van de gecompliceerde armbreuk die hij vorig jaar al in de eerste grand prix opliep en die hem uitschakelde voor de rest van het seizoen. Het is hoogst onzeker of de Spanjaard er weer bij is tijdens de openingsrace van het seizoen, de Grote Prijs van Qatar op 28 maart. -
PREMIUMColumn
NOC*NSF verschuilt zich achter flauwekulregeltjes
Columnist Thijs Zonneveld over Mathieu van der Poel, veldrijden, het aanzien van de sport in Nederland en de flauwekulregeltjes van NOC*NSF.
-
Bizar record: deze honkballer tekent langste contract ooit
Fernando Tatis Jr. is dé smaakmaker van de San Diego Padres. En dat zal hij nog wel even blijven ook. De 22-jarige kortestop uit de Domicaanse Republiek staat op het punt zijn contact te verlengen met 14 jaar! Daarmee vestigt hij een nieuw record in het Amerikaanse honkbal. -
Geen olympische limiet voor Foppen op 5000 meter
Atleet Mike Foppen is er in het Franse Toulon niet in geslaagd te voldoen aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Foppen sloot de wedstrijd in de open lucht vrijdag af als derde in een tijd van 13.20.05. Daarmee bleef hij boven de gevraagde tijd van 13.13.50. -
Otter kiest op WK voor dezelfde shorttrackers als op EK
De Nederlandse shorttrackselectie voor het WK in Dordrecht van volgende week kent geen verrassingen. Bondscoach Jeroen Otter heeft voor het individuele toernooi dezelfde zes rijders en rijdsters geselecteerd als voor het EK van vorige maand in Gdansk in Polen.