Eliud Kipchoge.
Volledig scherm
Eliud Kipchoge. © REUTERS

Eliud Kipchoge met liefst 41 hazen op jacht naar record

Eliud Kipchoge krijgt in zijn poging om als eerste mens de marathon onder de 2 uur te lopen, hulp van een batterij aan toplopers. Liefst 41 hazen staan de Keniaanse loper bij in zijn poging, die waarschijnlijk zaterdag in Wenen plaatsvindt.

De 41 hazen zijn gezamenlijk goed voor 55 medailles, onder meer gewonnen op de Olympische Spelen en de WK Atletiek, zo meldt de Britse organisator Ineos. Onder anderen de Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen doen mee. De jongste van de drie, de 19-jarige Jakob, pakte vorig jaar bij het EK in Berlijn verrassend goud op de 1500 en 5000 meter. Ook Selemon Barega, onlangs zilveren medaillewinnaar op de 5000 meter in Doha, en Matt Centrowitz, gouden medaillewinnaar op de 1500 meter bij de Spelen in Rio, zijn aan de lijst met hulplopers toegevoegd.

Jakob Ingebrigtsen.
Volledig scherm
Jakob Ingebrigtsen. © AFP

Omstandigheden

Of de recordpoging van Kipchoge inderdaad zaterdag plaatsvindt, hangt van het weer af. De omstandigheden moeten zo goed mogelijk zijn wil de recordpoging doorgang vinden. Volgens experts moet de temperatuur tussen de 7 en de 11 graden liggen. Bij een eerdere poging op het Italiaanse autocircuit Monza bleef Kipchoge steken op 2.00.25.

De locatie is al wel bekend: Kipchoge zal een traject afleggen dat over de Hauptallee door het Praterpark in Wenen voert. Mocht de Keniaan - wereldrecordhouder met 2.01.39 - inderdaad onder de 2 uur duiken, dan geldt dat niet als een officieel wereldrecord. Kipchoge maakt namelijk gebruik van een vloot aan roulerende tempomakers.

In het voorjaar won Eliud Kipchoge zijn 10de marathon op rij in Londen

  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.