Volledig scherm
© EPA

Eerste zege Giri in Wijk aan Zee

Anish Giri heeft zijn eerste zege geboekt op Tata Steel Chess, het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De 25-jarige Nederlandse grootmeester won in de zesde ronde met wit van Vladislav Kovalev uit Wit-Rusland.

Giri herstelde zich met de zege van de nederlaag een dag eerder tegen het 16-jarige talent Alireza Firouzja uit Iran. Daarvoor had de als derde geplaatste Nederlander vier keer remise gespeeld. Hij staat met drie punten gedeeld zesde. De partij tegen Kovalev duurde het langste in de zesde ronde. Na 51 zetten gaf de Wit-Rus zich gewonnen.

,,Ik heb van Vladimir Kramnik geleerd om je na een nederlaag gewoon weer voor te bereiden op de volgende partij. Dat is de meest efficiënte manier om een verliespartij te vergeten”, zei Giri. ,,En ik heb geluk gehad dat ik deze kon winnen. Het had anders kunnen lopen.”

Jorden van Foreest speelde zijn derde remise op rij. De 20-jarige grootmeester pakte na 34 zetten met wit een half punt tegen de voormalige wereldkampioen Viswanathan Anand uit India.

Van Foreest heeft 3,5 punt na zes van de dertien ronden. Dat is een half punt minder dan de koplopers Wesley So en Alireza Firouzja die beiden ook remise speelden. De Amerikaan So deed dat tegen Jan-Krzysztof Duda, de Iraniër Firouzja speelde remise tegen Yangyi Yu.

Wereldkampioen Magnus Carlsen sloot voor de zesde keer een partij af met remise. Ook tegen de nummer twee van de plaatsingslijst, de Amerikaan Fabio Caruana, kon de Noorse titelverdediger met wit niet winnen. Carlsen won het toernooi in Wijk aan Zee al zeven keer, maar heeft deze editie nog geen partij gewonnen. Hij heeft na zes ronden drie punten, een vol punt minder dan So en Firouzja.

Volledig scherm
© ANP