Deceptie voor volleybalsters: geen Spelen na pijnlijk verlies op OKT

VIDEODe Nederlandse volleybalsters zijn er dit jaar niet bij op de Olympische Spelen in Tokio. De nummer vier van de Spelen in Rio de Janeiro (2016) werd op het OKT in Apeldoorn in de halve finale verslagen door Duitsland: 0-3 (25-27, 23-25, 22-25).

Nederland loopt daardoor een finaleplaats mis. Alleen de winnaar van het OKT bemachtigt een olympisch ticket. Eerder deze week wisten ook de mannen hun olympische droom niet te verwezenlijken, maar in tegenstelling tot de vrouwen golden zij niet als favoriet.

De volleybalsters plaatsten zich voor de halve finales van het OKT in eigen land door in de groepsfase van Azerbeidzjan en Bulgarije te winnen, waardoor een nederlaag tegen Polen geen fatale gevolgen had.

Tegen Duitsland, dat in de andere poule alle duels had gewonnen en vijftiende staat op de wereldranglijst (Oranje staat zesde), hield bondscoach Giovanni Caprara Lonneke Sloetjes aanvankelijk aan de kant. De belangrijke aanvalster is ziek geweest en had al twee groepsduels gemist. De Italiaan begon met Yvon Beliën, Robin de Kruijf, Floortje Meijners, Anne Buijs, Laura Dijkema, Nika Daalderop en libero Myrthe Schoot.

Het liep niet. Tegen de servicedruk en harde klappen van de Duitse vrouwen, met sterspeelster Louisa Lippmann, stak het spel van Oranje schril af. Bij 14-17 begon Caprara te wisselen. Maret Balkestein-Grothues kwam voor Buijs. Even ook stond Sloetjes binnen de lijnen, maar de aanvalster verdween bij 18-22 weer snel naar de kant. Lippmann haalde de set binnen.

Bekijk de reacties van de ontroostbare volleybalsters.

Vervagen

De tweede set gaf lichte verbetering. Nederland, met Sloetjes er nu vanaf het begin bij, leidde riant (15-9), maar gaf die voorsprong toch weg bij 16-17. Verwonderlijk was het niet. Oranje faalde in de blokkering en de verdediging in het achterveld. Bij 25-23 begon het zicht op Tokio meer en meer te vervagen. Een opleving in de derde set met drie punten op rij op de service van Beliën (19-19) zorgde niet voor de gewenste ommekeer. Bij 24-22 in Duits voordeel was het tweede wedstrijdpunt fataal en viel het tot dan rumoerige Omnisport volledig stil.

Het was de tweede en laatste kans een ticket voor Tokio te verdienen na een eerdere mislukking in en tegen Italië. Daarna volgde een matig EK (kwartfinales) en het ontslag van bondscoach Jamie Morrison, de Amerikaan met wie de ploeg in 2018 wel vierde was geworden op het WK. Caprara kwam hem vervangen, kreeg wel de juiste spirit in de ploeg maar uiteindelijk niet het gewenste niveau.

Anne Buijs en Kirsten Knip treuren.
Volledig scherm
Anne Buijs en Kirsten Knip treuren. © ANP

Schoten tekort

Bondscoach Caprara was hard in zijn oordeel. ,,We speelden slecht. Vooral defensief schoten we tekort. Ik zag niet de juiste houding en instelling bij het team”, zei de Italiaan bij de NOS. ,,Hoe dat kan? Dat weet ik niet, daarvoor ken ik deze meiden niet goed genoeg. Aanvallend was het niet eens zo slecht, maar het leek erop dat ze in veel situaties niet begrepen wat er moest gebeuren. Het was teleurstellend.”

Teleurstelling bij Anne Buijs.
Volledig scherm
Teleurstelling bij Anne Buijs. © ANP

De Duitse vrouwen, die vorige week in oefenduels nog drie keer verloren van Nederland, spelen morgen de finale om een olympisch ticket. De tegenstander is Turkije. De Turkse speelsters waren in Apeldoorn in een zenuwslopend duel met 3-2 Polen de baas: 19-25 25-18 23-25 33-31 15-11.

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd.