Pim Bijl komt over de finish bij de Rotterdam Marathon.
Volledig scherm
PREMIUM
Pim Bijl komt over de finish bij de Rotterdam Marathon. © John de Pater

De mooiste dag van het sportjaar

ColumnVerslaggever Pim Bijl had zich zo verheugd op zondag 5 april. Eerst zelf tot het uiterste gaan in de Marathon Rotterdam en bij thuiskomst goed te gaan zitten voor het slot van de Ronde van Vlaanderen. Beide evenementen zijn vanwege het coronavirus afgelast. ‘Ineens weten de Rotterdammers en Vlamingen een héél, héél, héél klein beetje hoe die arme Friezen zich jaar in jaar uit moeten voelen als it net oan giet.’

Een biertje wordt in Rotterdam in de volksmond ook wel een gele kanarie genoemd en zo bezien is De Gele Kanarie een uitstekende naam voor een kroeg in de volkswijk Crooswijk. Op weinig dagen in het jaar is het terras er zo vol als op de dag van de Marathon Rotterdam. Die dag, met traditiegetrouw de eerste fel brandende zon van het voorjaar, glijden op de Goudsesingel de biertjes naar binnen, vieren groepen laveloos rakende studenten feest en roepen mannen met bierbuiken naar de passerende lopers dat het nog ‘een klein stukkie’ is. Dat ‘kleine stukkie’ omhelst wel de laatste drie loodzware kilometers.

  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.