Ricky Brabec.
Volledig scherm
Ricky Brabec. © BSR Agency

Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaanse primeur in Dakar Rally

De Amerikaanse motorcoureur Ricky Brabec heeft zich verzekerd van de eindzege in de Dakar Rally. De 28-jarige coureur van Honda eindigde in de slotetappe door Saudi-Arabië van Haradh naar Qiddiya als tweede achter zijn Chileense teamgenoot José Ignacio Cornejo. Brabec, die in het klassement een comfortabele voorsprong had op zijn concurrenten, gaf minder dan een minuut toe in de klassementsproef over 167 kilometer.

Brabec is de eerste Amerikaan die een klassement in de Dakar Rally wint. Hij maakte ook een einde aan de hegemonie van KTM bij de motoren. Sinds 2001 zegevierde steeds een KTM-coureur in de befaamde woestijnrally. De laatste keer dat Honda de winnaar leverde bij de motoren was in 1989.

Brabec volgt de Australiër Toby Price op als Dakar-winnaar. Price, die in 2016 ook de beste was bij de motoren, moest genoegen nemen met de derde plaats. De Chileen Pablo Quintanilla eindigde als tweede, op ruim 16 minuten van de Amerikaanse winnaar.

Derde zege voor Sainz

De Spanjaard Carlos Sainz heeft voor de derde keer het klassement bij de auto’s gewonnen in de Dakar Rally. De 57-jarige Sainz, vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz jr., liet in de laatste etappe van de rally door Saudi-Arabië zijn koppositie niet meer in gevaar komen. De Spanjaard had in zijn Mini genoeg voorsprong op zijn concurrenten Nasser Al-Attiyah en Stéphane Peterhansel om na 2010 en 2018 zijn derde eindzege te kunnen vieren.

De laatste rit van de eerste Dakar Rally door Saudi-Arabië ging van Haradh naar Qiddiya, met onderweg een klassementsproef van 167 kilometer. Al-Attiyah, de Qatarees die in 2011, 2015 en 2019 de woestijnrally’s door Zuid-Amerika won, schreef de slotetappe op zijn naam. De Toyota-rijder eindigde als tweede in het klassement, op ruim 6 minuten van Sainz. Peterhansel, ‘Monsieur Dakar’ met dertien eindzeges, werd derde met bijna 10 minuten achterstand op zijn winnende teamgenoot.

Carlos Sainz (midden) wordt gefeliciteerd door Stephane Peterhansel (links) en Nasser Al-Attiyah (rechts).
Volledig scherm
Carlos Sainz (midden) wordt gefeliciteerd door Stephane Peterhansel (links) en Nasser Al-Attiyah (rechts). © AP