Herman Ram van de Dopingautoriteit.
Volledig scherm
Herman Ram van de Dopingautoriteit. © anp

Aantal dopingovertredingen in Nederland stabiel

De Dopingautoriteit heeft in 2019 vijftien dopingovertredingen in Nederland vastgesteld. In twaalf gevallen werden bij controles één of meerdere verboden stoffen in het lichaam aangetroffen, driemaal ging het om andere overtredingen van de dopingregels. 

Het aantal is gelijk aan het jaar ervoor, toen vrijwel net zo veel controles (3145 tegen 3140) werden uitgevoerd. De Dopingautoriteit presenteerde vandaag de cijfers en een toelichting. Elf keer werd aangifte gedaan bij een Nederlandse sportbond, in één geval bij de Commissie Naleving Dopingsancties. In één geval concludeerde de aanklager van het Instituut Sportrechtspraak dat er onvoldoende grond was voor het doen van aangifte, terwijl in twee gevallen de betrokkenen een sanctievoorstel accepteerden waardoor een tuchtprocedure niet nodig was. Krachtsporten voerden opnieuw de ranglijst aan met drie overtredingen.

  1. Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’
    Quiz

    Holyfield wil uitgedaagd worden door Tyson: ‘Anders zou ik een pestkop zijn’

    Evander Holyfield (57) heeft zin in een weerzien met zijn vroegere rivaal Mike Tyson (53) in de boksring, op één voorwaarde: 'Iron Mike' zal hem moeten uitdagen. ,,Ik heb hem al twee keer verslagen. Dan kun je hem zelf niet meer vragen als tegenstander. Dan zou ik een pestkop zijn. Ik wil geen verhalen horen dat ik alleen maar tegen Mike wil boksen, omdat ik weet dat ik van hem kan winnen", liet Holyfield weten.