Crisisberaad bij voetbalvereniging Bevelanders uit Kamperland.
Volledig scherm
Crisisberaad bij voetbalvereniging Bevelanders uit Kamperland. © Johan Van Der Heijden

Zeeuwse voetbalclubs kiezen voor lockdown: kantines tot eind maart op slot

VLISSINGEN - De Brabantse clubs hadden al een voetbalban, de rest van Nederland volgde gisteren. Niet alleen voor komend weekeinde, maar voor de hele maand maart. Alle wedstrijden van veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan tot en met 31 maart niet door.

Deze historische maatregel van de voetbalbond KNVB volgde na de persconferentie van minister-president Mark Rutte. Daarin werden meerdere maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De KNVB haalt alle geplande wedstrijd van de agenda. Maar behalve dat adviseert de bond ‘alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren’, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB.

In het Zeeuwse amateurvoetbal werd de maatregel vrijwel meteen door tientallen verenigingen in de praktijk gebracht. Met deze Zeeuws lockdown werden trainingen geschrapt en het slot (voorlopig) tot 1 april op de deur van de kantines en sportparken dicht gedraaid.

De maatregel zal wel voor de nodige logistieke hoofdbrekens zorgen. Drie complete speelrondes moeten, als de situatie rond het coronavirus het toelaat, na 1 april worden gespeeld. Het paasweekeinde en in de meivakantie zijn opties, maar niet voor alle clubs. Doordeweekse speelrondes zijn schier onomkoombaar.

Van der Zee hoopt op begrip van de clubs voor ‘dit lastige besluit’. ,,En ik hoop op de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal.’’

 1. Als het aan De Visser ligt, laat VC Vlissingen de zondagtak vallen
  PREMIUM

  Als het aan De Visser ligt, laat VC Vlissingen de zondagtak vallen

  VLISSINGEN - Samen met Rob Vergouwen hield Johan de Visser in 2010 VC Vlissingen in leven. In de jaren die volgden groeide zakenman De Visser bij de Walcherse voetbalvereniging uit tot een belangrijke steunpilaar. Die tijd is nu voorbij, benadrukt hij tijdens een interview meerdere keren. Als het aan De Visser ligt stopt VC Vlissingen met de zondagtak en wordt er geld en energie in de uitgeholde jeugdafdeling gestoken. Al heeft hij binnen het bestuur van de club nog weinig medestanders. ,,Want VC Vlissingen wordt geregeerd door emotie.’’
 2. Uit de krant van 12 november 2016: Iedere dag voetbal, dat is wat Verhoene wil
  PREMIUM
  uit het archief

  Uit de krant van 12 november 2016: Iedere dag voetbal, dat is wat Verhoene wil

  Nu het coronavirus iedereen aan huis bindt, duikt de sportredactie van de PZC in het rijke archief. Mooie verhalen uit het recente verleden komen nogmaals online. Vandaag: verslaggever Barry van der Hooft ging op bezoek bij trainer Kenny Verhoene in Jena. ,,Je weet niet hoe het loopt in het leven. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden en dan is het ineens over. Daarom geniet ik heel erg van wat ik nu doe.”