Guido van Boom (links) in 2011 samen met boezemvriend Ad de Rijke. In 1985 wonnen ze met Hoek de districtsbeker en kregen alle spelers een soort van replica. De Rijke had die bewaard.
Volledig scherm
Guido van Boom (links) in 2011 samen met boezemvriend Ad de Rijke. In 1985 wonnen ze met Hoek de districtsbeker en kregen alle spelers een soort van replica. De Rijke had die bewaard. © Peter Nicolai

Voormalig Hoek-speler Guido van Boom overleden

TERNEUZEN – Na het grootste succes uit zijn voetbalcarrière – het winnen van de districtsbeker met Hoek – gaf Guido van Boom in 1985 zijn shirt weg aan een supporter. Boezemvriend en ploeggenoot Ad de Rijke deed precies hetzelfde. ,,Een paar dagen later was mijn moeder de shirts aan het wassen en miste ze er twee’’, vertelde Van Boom in 2011. ,,Dat kun je toch niet doen, kreeg ik te horen. Ik moest er wel om lachen.’’

Lachen, dat deed de lange Van Boom heel vaak. Afgelopen maandag overleed hij plotseling in zijn huis in De Griete, een buurtschap tussen Terneuzen en Zaamslag. Guido van Boom is 54 jaar geworden en laat een vrouw en twee kinderen achter.

Met voetbalvereniging Hoek, zijn club, boekte de aanvaller vooral in de jaren tachtig grote successen. In 1983 promoveerde hij met de Zeeuws-Vlaamse ploeg naar de derde klasse. In een beslissingswedstrijd in Breskens werd Serooskerke met 2-0 verslagen, Van Boom was die dag één van de doelpuntenmakers.

Twee jaar later won hij met zijn club voor het eerst in de geschiedenis de districtsbeker. In de bekerfinale was Hoek op eigen veld met 2-1 te sterk voor het gerenommeerde Geldrop. Na afloop was het groot feest, vertelden Van Boom en De Rijke in 2011 in de PZC. ,,Ad en ik hebben ons shirt na afloop weggegeven aan supporters’’, aldus Van Boom.

Jan Dooms

Dat Hoek in 1985 de finale van de districtsbeker haalde, was best bijzonder. ,,We wonnen van betere tegenstanders, vooral omdat we een echte vriendenploeg waren”, vertelde hij bijna negen jaar geleden. Voor iedere wedstrijd was het lachen, gieren, brullen in de kleedkamer. „Onze keeper Nico Knol moest altijd een keer of vier naar de wc. Ondertussen werd de ene na de andere mop verteld. Jan Dooms, onze trainer, kon daar goed mee omgaan. We hebben toen iets neergezet, wat nog steeds staat.”

Quote

Onze keeper Nico Knol moest altijd een keer of vier naar de wc. Ondertus­sen werd de ene na de andere mop verteld

Guido van Boom in 2011, over zijn periode bij Hoek

Het gros van de spelers verloor elkaar in de jaren daarna niet uit het oog. „In 2010, tijdens het WK, hebben we hier in de tuin met een grote groep spelers en vrouwen naar Nederland-Brazilië gekeken. Jan Dooms en zijn vrouw waren er ook bij. Het was een fantastische dag met een heerlijke barbecue.’’

Na zijn periode bij Hoek speelde Guido van Boom nog bij Terneuzense Boys. De afgelopen decennia bezocht hij nog geregeld thuiswedstrijden van Hoek, net als zijn vader. Giel van Boom is raadslid voor TOP/Gemeentebelangen in Terneuzen en maakt ook deel uit van de stichting Dorpsbelangen Hoek.

Vanwege de coronacrisis zal de uitvaart van Guido van Boom in besloten kring plaatsvinden.

  1. Bootcampinstructeur Joost Thoonen zet families nu online aan tot sporten

    Bootcampin­struc­teur Joost Thoonen zet families nu online aan tot sporten

    BIGGEKERKE - Niet alleen de competitieve sporters zitten thuis vanwege de maatregelen die zijn ingevoerd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ook veel recreanten hebben momenteel een gedwongen pauze. Natuurlijk, een rondje lopen of fietsen kan nog steeds. Maar sporten in groepen is er even niet meer bij. Of toch wel? J0ost Thoonen van Active Lifestyle Club Middelburg geeft zijn bootcamps nu online en dat blijkt een groot succes.