Volledig scherm
© Joost Hoving

Vlissingen

COLUMN BARRY VAN DER HOOFTJe zou het bijna vergeten, maar nog geen jaar geleden stond VC Vlissingen op de drempel van de derde divisie. In de finale van de nacompetitie verloor de ploeg de heenwedstrijd in Den Haag tegen Quick met 1-0. Voor de return zag iedereen nog voldoende kansen om te promoveren. 

Nog één keer diep gaan, nog één keer alles geven en met twee doelpunten verschil winnen, dat moest kunnen. Voor wie niet meer weet hoe het afliep: Quick was veel te sterk en won met 1-4. De Haagse ploeg staat in de derde divisie nu vierde, zes puntjes achter koploper Jong Vitesse.

Het contrast tussen Quick en VC Vlissingen is inmiddels enorm groot. Voor de winterstop presteerde de Walcherse hoofdklasser nog wel aardig, maar de acht wedstrijden in 2018 hebben slechts negen punten opgeleverd. Het elftal hangt soms als los zand aan elkaar, zo bleek ook dinsdag. In Wouw volgde een nieuw dieptepunt, want zo mocht je de nederlaag tegen Cluzona toch wel noemen. Het gehavende Vlissingen ging er tegen de tweedeklasser met 3-0 af, liep zo deelname aan het KNVB bekertoernooi – en enkele duizenden euro’s – mis, en moet vrezen voor de rest van dit seizoen.

Nu gaat het op dit moment sowieso niet zo lekker met het Vlissingse voetbal. Zeeland Sport houdt straks op te bestaan, Walcheren staat in de derde klasse in de middenmoot, GPC en het zaterdagteam van VC Vlissingen strijden allebei tegen degradatie uit die klasse. En hoe gaat het aflopen voor de enige zondagclub in Vlissingen? De hoofdklasser leek vorig jaar op de goede weg en dat was ook goed voor het Zeeuwse voetbal. Maar nu dreigt een leegloop, ontbreekt een technische commissie en bestaat de selectie voor volgend seizoen voorlopig uit elf spelers.

Sommige mensen bij VC Vlissingen roepen dat de nacompetitie om promotie er nog steeds in zit. ‘Als we vanaf nu alles winnen.’ Het zou van realisme getuigen om juist naar beneden te kijken en te focussen op ‘veilig spelen’. Echt, ik maak me een beetje zorgen om VC Vlissingen. In de Zeeuwse voetbalgeschiedenis neemt de Walcherse club een prominente plek in. Maar nu de belangrijkste geldschieter een stap terug doet is de club een stuk minder populair bij spelers. Wel opvallend: op het zaalvoetbal is jarenlang gescholden, het benadeelde het veldvoetbal, zo klonk het. Nu worden juist weer allemaal zaalvoetballende (oud-)spelers benaderd. Is er eigenlijk een visie voor de komende jaren? Een strategie? Een duidelijk plan? Ik denk eigenlijk van niet. Als VC Vlissingen niet uitkijkt, dondert het snel van z’n voetstuk. Het zou doodzonde zijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zoektocht naar kampioensschaal Terneuzense Boys krijgt nieuwe wending

    Zoektocht naar kampioens­schaal Terneuzen­se Boys krijgt nieuwe wending

    TERNEUZEN - De kampioensschaal van Terneuzense Boys is nog steeds niet teruggevonden, maar inmiddels heeft de eerste selectie van de Zeeuws-Vlaamse club wel een aanwijzing ontvangen dat de trofee niet bij het vuilnis is beland. Dinsdag lag er een witte envelop bij de ingang van het complex van de kampioen van de tweede klasse zaterdag. In die envelop zat een foto van de schaal, genomen in Terneuzen, bij de jachthaven aan de Otheense Kreek.