Volledig scherm
Kenny Verhoene heeft het prima naar zijn zin in Duitsland. Sinds april is hij Sportdirektor van Carl Zeiss Jena. foto FC Carl Zeiss Jena

Verhoene wilde spelers van Hoek naar Carl Zeiss Jena halen

JENA - In de zomer van 2015 zette Kenny Verhoene (43) een punt achter zijn dienstverband bij Hoek. De trainer, die ook bij Zaamslag en Philippine werkzaam was, vertrok naar het oosten van Duitsland waar hij aan de slag ging bij Carl Zeiss Jena. Wie dacht dat hij ooit nog terug komt, heeft het mis. "Die kans is heel erg klein", zegt Verhoene. "Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin."

De Duitse club is mede in handen van Roland Duchâtelet. De Belgische miljardair heeft aandelen in vijf Europese voetbalclubs, het in de Regionalliga Nordost – het vierde niveau in Duitsland – acterende Carl Zeiss Jena is er één van. Is Verhoene nu wel of niet via Duchâtelet bij de club terecht gekomen? "Nee, dat verhaal klopt niet", vertelde hij in Jena. "Mijn vrouw komt uit de buurt van Dresden en wilde graag terug naar Duitsland. Als de kinderen niet te oud zijn kan dat nog, hebben we altijd tegen elkaar gezegd. Onze dochter wordt twaalf, onze zoon is vier. Als onze dochter dertien of veertien was geweest hadden we het waarschijnlijk niet gedaan. Dan zou haar sociale kring zo groot zijn geweest, dan kun je niet zomaar vertrekken."

Nadat ze de knoop hadden doorgehakt, stuurde Verhoene verschillende clubs een e-mail. "Naar Carl Zeiss Jena, maar ook naar Erzgebirge Aue en Dynamo Dresden. Ik ben bijvoorbeeld naar Dresden gereden, heb daar een gesprek van een half uur gehad en ben toen weer terug naar België gereden. Omdat ik het hoogste diploma nog niet had, maakte ik daar geen kans. Daarna bleek er bij Carl Zeiss Jena wel plek te zijn. Een paar dagen later belde Roland Duchâtelet me. Een Belg die bij Carl Zeiss Jena solliciteerde, daar wilde hij wat meer van weten."

Nieuwe aanwinsten

In zijn eerste seizoen bij Jena trainde hij de Onder 16 en werkte hij als coördinator in de jeugdopleiding. In april van dit jaar maakte Verhoene promotie en werd hij de nieuwe Sportdirektor van Carl Zeiss Jena. In die functie is hij verantwoordelijk voor het eerste elftal. In de zoektocht naar nieuwe aanwinsten wilde hij deze zomer graag twee spelers waarmee hij samenwerkte bij Hoek uitnodigen voor een stage. "Ik wilde Fabian Wilson en Thomas van den Houten (nu Telstar, red.) aan het werk zien. Ik herinner me nog de woorden van Ronald Koeman na de wedstrijd met Hoek tegen Feyenoord. Hij zei toen dat hij al slechtere backs had gezien."

Carl Zeiss Jena had toen nog spelers voor de rechter- en linkerkant nodig. "Ik heb met Fabian en Thomas gewerkt en ze hebben het profiel van een speler zoals wij willen voetballen. Het was voor mij heel moeilijk om in te schatten of er niveauverschil zou zijn. Daarom wilde ik ze uitnodigen, zodat ze een tijdje mee konden trainen. Fabian was eigenlijk nog aan het opbouwen na zijn knieblessure. Thomas bleef bij Telstar en is dus ook niet naar hier gekomen."

Nieuwe speler

Onlangs liet hij zich nog bijpraten over een nieuwe speler bij Hoek. "Ik hoorde positieve verhalen over Leonardo Faioli. Ik begreep dat hij op tactisch gebied nog wel wat stappen moet zetten en hij is nu twee keer geblesseerd geraakt. Maar wie weet komt er nog eens een speler deze kant op. De Duitse markt is denk ik voor iedereen interessant. En het is de filosofie van de club om met jonge spelers te werken. Het is één van de redenen waarom ik het heel interessant vond om hier aan de slag te gaan."

Zaterdag in deze krant: Een uitgebreide reportage over Kenny Verhoene bij Carl Zeiss Jena.