Volledig scherm
Barry van der Hooft © PZC

Street Kings

ColumnWe liepen altijd door de brandgang achter het huis van mijn oma, gingen links de bocht om en stonden dan al op ons ‘veld’. De kentekenborden – twee ijzeren paaltjes, met een houten plankje erboven; drie op een rij, waar precies een bal tussendoor kon – waren de doeltjes. Natuurlijk voetbalden we ook gewoon op straat, maar op dat pleintje moest je harder je best doen. Een passeeractie was één, maar daarna moest je ook nog heel goed mikken om te kunnen scoren. Je ging duels aan en verbeterde je techniek. Je maakte soms ruzie en drukte de volgende dag weer op de deurbel, om samen te gaan voetballen.

Dat was ruim dertig jaar geleden. Het straatvoetbal is in de jaren daarna flink geëvolueerd. De panna deed zijn intrede en vooral dankzij YouTube maakten we kennis met freestylers, gasten (en soms ook meiden) die alles met een bal konden. Soufiane Touzani is er een bekend voorbeeld van, net als de Fransman Séan Garnier (hij dolde Neymar).

Iets minder bekend is, zeker buiten de Randstad, Edward van Gils. Toen ik hem voor de eerste keer bezig zag, was ik verkocht. De kleine, getatoeëerde man uit Koog aan de Zaan is een straatvoetballegende. (Kent u hem niet? Tik zijn naam eens in op YouTube). Gisteren las ik een mooi interview met Van Gils in Nieuwe Revu. Hij speelde met Ronaldinho en Edgar Davids en tegen Diego Maradona. Hij weet waarover hij praat. Van Gils haalde het enorme verschil in de laatste interland tussen Frankrijk en Nederland aan. ,,Ik schrok me kapot. Die Fransen hebben alles wat goede straatvoetballers hebben: bravoure, techniek en functionaliteit. In het Nederlandse veldvoetbal lijkt dat totaal te zijn verdwenen. Wij willen de straatmentaliteit weer een beetje terugbrengen.’’

Ik knikte instemmend terwijl ik het las. Van Gils heeft zijn eigen Kings Dome, een plek waar kinderen kunnen ervaren wat straatvoetbal inhoudt. En FC Utrecht maakt gebruik van zijn kwaliteiten, af en toe komt Van Gils met zijn Street Kings langs om bijles te geven. ,,Want de bluf moet terug in het Nederlandse voetbal’’, zegt hij daarover.

In Zeeland staan we niet bekend om onze bluf. Veel pleintjes en voetbalkooien waar kinderen van alle leeftijden dag in dag uit voetballen hebben we wel. In juni een Zeeuws kampioenschap straatvoetbal organiseren, dat zou ik wel zien zitten. We nodigen Edward van Gils en zijn Street Kings uit om te laten zien hoe het echt moet. Ik weet zeker dat veel Zeeuwse voetballertjes er dan weer een nieuwe voetbalheld bij hebben.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De Jager stapt over van Twente naar Hoek
    PREMIUM

    De Jager stapt over van Twente naar Hoek

    HOEK - Ruben de Jager (21) is dit seizoen speler van Hoek. De aanvaller trainde de afgelopen weken al mee met de derdedivisionist en kwam voor het weekend tot een akkoord met de club. Hoek heeft de overschrijving van De Jager meteen ingediend bij de KNVB. De inwoner van Lewedorp komt over van FC Twente en bij zijn nieuwe club hopen ze dat hij speelgerechtigd is voor het duel van zaterdag met ADO’20, in de eerste kwalificatieronde van de KNVB beker.