Ronny Tresonie.
Volledig scherm
PREMIUM
Ronny Tresonie. © Camile Schelstraete

Ronny Tresonie neemt zijn pestkoppen niks meer kwalijk

HEILLE - Ronny Tresonie uit het West-Zeeuws-Vlaamse Heille werd lange tijd gepest. Eind 2019 bracht hij er een boek over uit, om anderen te helpen.

De zo’n tiental gele kaarten die Ronny Tresonie als voetballer ontving? Hij herinnert ze zich allemaal nog, met tegenstander en al. De vroegere lesuren van een huidig collega, die jaren terug ooit zijn leerling was? Ook die feiten dreunt hij nog moeiteloos op. Op autisme is de 39-jarige inwoner van het West-Zeeuws-Vlaamse Heille nooit getest, maar dit zouden er toch aardige trekjes van kunnen zijn. Zo heeft de sportdocent van het Zwin College in Oostburg ook nog nooit een agenda gebruikt, maar weet hij moeiteloos uit zijn mouw te schudden wat hij over precies een maand op de planning heeft staan.

Hoe dat komt? Tresonie leerde zichzelf aan om zich veiliger te voelen door zo gestructureerd en snel mogelijk te werken. Dit door ernstige pesterijen uit het verleden, met zelfs een bijna-zelfmoordpoging tot gevolg (zie kader onderaan). De voetbaltrainer bracht er eind 2019 een boek getiteld ‘Mentaal’ over uit, met als doel anderen te helpen. Het gaat over zijn leven vóór zijn burn-out. Inmiddels pakt Tresonie de draad langzaamaan weer op, en staat hij volgend seizoen weer voor de groep bij Sluis, waar hij ooit al acht jaar trainer was. Wel stelde hij zijn eisen.