Volledig scherm
Hoek-Doelman Jordi de Jonghe moet in actie komen bij een voorzet van Excelsior'31 © Albert ten Hove/Orange Pictures

Overwinning Hoek kost toch nog heel veel kracht

DERDE DIVISIE I VIDEORIJSSEN – Toen Roycel James na 51 minuten uit een vrije trap de 0-3 binnenschoot, leek er geen vuiltje aan de lucht voor Hoek. De ploeg van Lieven Gevaert leek Excelsior’31 eenvoudig over de knie te leggen, maar kwam uiteindelijk nog bedrogen uit. De thuisploeg kwam terug tot 2-3 en was na de rode kaart voor Michel Gerritsen Mulkes zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Die viel niet, dankzij een fantastische reflex van doelman Jordi de Jonghe.

Hoek boekte zo de zesde overwinning van het seizoen en is nu ineens gedeeld koploper met Sparta Nijkerk. Daarbij moet wel gezegd dat Hoek inmiddels twee duels meer speelde dan de promovendus. Maar de drie punten die Lieven Gevaert en zijn mannen in Rijssen grepen, pakt niemand ze meer af. Volgende week moet Hoek op eigen veld af zien te rekenen met het laaggeklasseerde ONS Sneek, om zo bovenin te blijven. Drie dagen later wacht het bekerduel met PEC Zwolle, daarna volgt een vrij weekend.

Gevaert en zijn selectie vertrokken vrijdag al richting het oosten van het land, waar in Lochem werd overnacht. De spelers verschenen daardoor uitgerust aan de aftrap en speelden een solide eerste helft. Halverwege het duel stond Hoek daardoor op een 0-2-voorsprong, tegen een ploeg die de opdracht had gekregen om als blok in te zakken op eigen helft. Excelsior’31 zette alleen in de eerste minuut druk, daarna kroop het vooral terug.

Hoek kreeg het initiatief in de schoot geworpen, was in de openingsfase twee keer gevaarlijk via Rik Impens maar moest tot de 25ste minuut op de openingstreffer wachten. Impens nam een corner slim en snel kort op Fabian Wilson. De rechtsback slingerde de bal voor, zag hoe die even werd verlengd met het hoofd, waarna Alexander Embrechts attent reageerde en van dichtbij kon binnentikken (0-1).

Wapens

Wie een reactie van Excesior’31 verwachtte kwam bedrogen uit. Na dat doelpunt veranderde er weinig aan de tactiek van de ploeg van Peter Wesselink. Zeven minuten na de 0-1 haalde Hoek één van de wapens uit de kast. Rik Impens leek de bal rond de middellijn te verspelen, veroverde hem vervolgens weer en zag Erwin Franse al diep gaan. De pass was op maat, Franse liet iedereen zijn hielen zien en schoof de bal langs doelman Melvin Koetsier: 0-2.

Hoek kon de eerste helft vervolgens rustig uitspelen en deelde via – opnieuw – Impens nog een speldenprikje uit. Jordi de Jonghe werd maar een paar keer echt getest. Met twee schoten van afstand had de doelman geen probleem, bij een corner vlak voor rust tastte hij mis en had De Jonghe geluk dat de bal op het dak van het doel viel. Zes minuten na rust knalde James een vrije trap met links in de verste hoek en stond de 0-3 op het scorebord. Daarna kroop Excelsior’31 pas uit zijn schulp.

Hielke Penterman schoot na 63 minuten van dichtbij de 1-3 binnen en ineens bleek de ploeg toch over pit en wilskracht te beschikken. Hoek was kort daarvoor via Reguillo Vandepitte (vrije trap op de lat) nog dichtbij de 0-4 geweest. En nu kantelde het duel ineens. Embrechts liet zich bij een diepe bal aftroeven door invaller Boy Boeloerditi, die een strafschop kreeg en die zelf benutte (2-3). Kort daarna kreeg Michel Gerritsen Mulkes direct rood, na een achterlijke charge op Impens. Met een man meer moest Hoek de wedstrijd rustig uit kunnen spelen, maar dat lukte niet. Excelsior’31 pompte de ballen naar voren, Hoek verzuimde in de counter om het karwei definitief te klaren en zwijnde, toen De Jonghe zijn ploeg in de slotseconden op de been hield met een fantastische redding. Daardoor kon Hoek toch met een gevoel van vreugde en opluchting aan de verre terugreis beginnen.

Excelsior’31-Hoek 2-3 (0-2). 25. Alexander Embrechts 0-1, 32. Erwin Franse 0-2, 51. Roycel James 0-3, 63. Hielke Penterman 1-3, 69. Boy Boeloerditi 2-3 (strafschop). Scheidsrechter: F.E. ter Brake (Dedemsvaart). Rode kaart: 71. Michel Gerritsen Mulkes (Excelsior’31). Gele kaart: Mirko Zwiers, Vincent Schmidt, Jamarro Diks, Melvin Koetsier (allen Excelsior’31), Ruben de Jager, Alexander Embrechts en Jordi de Jonghe (allen Hoek). Aantal toeschouwers: 700.

Excelsior’31: Melvin Koetsier; Stijn Beverdam, Niek Davina, Mirko Zwiers, Vincent Schmidt (84. Tom Smoes); Michel Gerritsen Mulkes, Dérian Reinders, Jamarro Diks, Hakim Ezafzafi (60. Boy Boeloerditi); Hielke Penterman en Jasper Veltkamp (88. Stefan Maat).

Hoek: Jordi de Jonghe; Fabian Wilson, Alexander Embrechts, Roycel James, Karim Bannani; Steven Smulder, Rik Impens, Reguillo Vandepitte; Erwin Franse (78. Francis Kabwe Manengela), Ruben de Jager (74. Robin Nelis) en Jonathan Constansia (83. Seppe Vereecke).

De uitgebreide samenvatting van Excelsior'31-Hoek, gemaakt door Excelsior’31 TV: