Volledig scherm
Ilham Abali in actie op het EK onder 17 jaar tegen Duitsland. © Getty Images

Over vier jaar wil Abali zelf op het WK staan

Het laatste woordVoetbalster Ilham Abali (17) uit Vlissingen stond eerder dit jaar met Oranje onder 17 in de finale van het EK. De speelster van ADO den Haag verloor toen na strafschoppen van Duitsland. Gisteren zag ze het ‘grote Oranje’ ook de finale verliezen, van het WK in dit geval.

Vond je het een terechte nederlaag tegen de Verenigde Staten?

Ik baal enorm, maar vind het uiteindelijk wel terecht dat de Verenigde Staten wereldkampioen zijn geworden. Na de eerste helft had ik nog wel hoop moet ik zeggen. Helaas wordt er dan net op het verkeerde moment een penalty gegeven. De dames mogen in ieder geval ontzettend trots zijn dat ze zo ver gekomen zijn. Op dit moment zijn de Verenigde Staten helaas net even een maatje te groot, echt een topteam.

Wie was voor jou de beste speelster van het toernooi?

Persoonlijk vind ik Jackie Groenen de beste speelster. Niet alleen van Nederland, maar van alle landen. Je moet het toch een beetje in eigen land houden, hè. Jackie is echt een enorme vechtmachine op het middenveld, die ontzettend belangrijk is. Daarnaast vond ik Stefanie van der Gragt ook erg goed spelen. Zij heeft echt ontelbaar vaak haar voetje er tussen gezet als de tegenstander gevaarlijk dreigde te worden. Ook wil ik keepster Sari van Veenendaal en Lineth Beerensteijn nog even noemen. Ook zij waren supergoed dit WK.

Hoe zie je de toekomst van het Nederlands team voor je?

Heel positief. De speelsters van dit team zijn nog vrij jong en er komt genoeg talent aan. Ik hoop dat het vrouwenvoetbal in Nederland alleen maar groter zal worden. Laten we ervoor gaan dat we de VS over vier jaar wel kunnen verslaan. Qua voetbal is er zeker nog wel verbetering mogelijk na dit toernooi. Qua vechtlust zit het sowieso wel goed. Hoe moeizaam het soms ook ging, altijd had ik wel het gevoel dat Nederland aan het langste eind zou trekken.

Gaan we jou over vier jaar zien tijdens het WK?

Ik ga er in ieder geval alles aan doen. Het is mijn grootste droom om profvoetbalster te worden. Na dit WK is dat eigenlijk alleen maar toegenomen. Pas geleden heb ik een contract getekend bij ADO den Haag. Over een paar weken sluit ik aan bij de eerste selectie, ontzettend leuk natuurlijk. In totaal trainen we vier keer per week, maar het valt goed te combineren met school gelukkig. In de Nederlandse selecties schuif ik door naar onder 19. Voorlopig hebben we nog geen wedstrijden gepland staan op hele korte termijn. Ik kan in ieder geval niet wachten op het nieuwe seizoen en verder te werken aan mijn grote droom, het echte Nederlands elftal halen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement