Volledig scherm
Jo de Waal was jarenlang aanvoerder van Vlissingen in zijn gloriejaren. Vorige week overleed hij op 81-jarige leeftijd. © PZC

Oud-aanvoerder VC Vlissingen overleden

VLISSINGEN - De rouwkaart tekent wie Jo de Waal was. Een fraaie actiefoto van hem als voetballer van VC Vlissingen siert de voorkant. Vorige week overleed hij op 81-jarige leeftijd.

Jo de Waal was een kind van de club. Hij doorliep de jeugdrangen en speelde eigenlijk in alle seniorenelftallen. Het grootste gedeelte speelde hij in het eerste elftal. Als aanvoerder (hij was een intelligente, evenwichtige en technisch begaafde speler) loodste hij VC Vlissingen tussen 1954 en 1967 drie keer naar het kampioenschap van de eerste klasse, destijds het hoogste amateurniveau van Nederland.

Vooral de begintijd van zijn carrière koesterde hij, vertelde De Waal ooit in de PZC. Hij was toen zeventien jaar. ,,Er was toen helemaal geen mogelijkheid om te trainen. Drie keer per week trokken we naar het strand; weer of geen weer. Ook in de winter. Onder die moeilijke omstandigheden groeiden we uit tot een enorme vriendengroep met een sterk moreel.’’

Na zijn actieve carrière stortte De Waal zich op het trainersvak. Hij begon bij Vlissingen als tweede trainer achter hoofdverantwoordelijke Bram de Smit, maar was tussen 1972 en 1974 hoofdtrainer bij de club. Hij bracht de club terug op het hoogste amateurniveau door het kampioenschap in de tweede klasse.

Begin jaren tachtig was hij nog een jaar hoofdtrainer bij de club in de tweede klasse, waarna hij zijn loopbaan afsloot met een periode van enkele jaren waarin hij trainer was van het Zeeuws elftal. Voetbal tekende zijn leven. Een toepasselijkere foto op de rouwkaart had de familie niet kunnen kiezen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement