Volledig scherm
Ruud Pennings © Orange Pictures

Opgestapte Pennings: ‘Als het niet werkt, heeft het geen zin om door te gaan’

GOES - Ruud Pennings baalt dat hij geen omwenteling teweeg kon brengen als trainer van Goes. Na een evaluatie tussen het bestuur van de club en de spelers legde de Vlissinger zijn taken neer. ,,Als het niet werkt, heeft het geen zin om door te gaan.”

Op initiatief van Ruud Pennings vond er dinsdagavond een gesprek plaats tussen de beleidsbepalers van de derdedivisionist en de spelersgroep. De trainer was bewust niet aanwezig bij de ontmoeting. ,,Er speelde iets binnen de selectie”, merkte de Vlissinger op.

Na de terugkoppeling van het gesprek legde de oefenmeester zijn taken neer. ,,In het belang van de club is het beter dat ik vertrek. We moeten elkaar niet in de weg zitten.”

Niet weglopen

De ex-trainer van onder meer Halsteren, Vlissingen en Hoek wist op voorhand dat hem een lastige klus te wachten stond. ,,Maar ik wilde er niet voor weglopen.” Succestrainer Rogier Veenstra en ‘bepalende spelers’ als Erwin Franse, Roycel James en Klaas van Hecke vertrokken. De switch van de derde divisie op zondag naar de derde divisie op zaterdag maakte de uitdaging alleen maar groter. ,,In mijn ogen ligt het niveau op zaterdag hoger.”

Door de geringe beschikbaarheid aan buitenspelers koos de oefenmeester tijdens de voorbereiding en de start van het seizoen voor een aanpak met twee spitsen. Voorgaande jaren acteerde Goes het gros van de tijd juist in een 4-3-3-systeem. ,,Ik had geen andere keuze. Hierdoor konden we niet voortborduren op het voorgaande seizoen.”

Andere keuzes

Pennings neemt de club niks kwalijk op dit gebied. ,,Goes is in korte tijd op een steeds hoger niveau komen te voetballen. Op dit niveau terechtkomen is makkelijker dan je er handhaven. Er had eigenlijk doorgeselecteerd moeten worden. Dat is niet gelukt, mede doordat potentiële basisspelers andere keuzes maakten.”

De Vlissinger legde de bovenstaande constatering naast zich neer. ,,Het is zoals het is. Je moet nooit achteraf zeuren.” Sommige spelers bleven juist hangen in het verleden, ervoer Pennings. ,,Op mentaal en sociaal vlak was er onvrede over de vernieuwde aanpak. Hoe ga je met veranderingen om die je eigenlijk niet wilt? Dat vormde een pijnpunt.”

Doordat de resultaten uitbleven en de wrijving toenam, beëindigde Pennings de samenwerking. ,,Ik wil dat spelers zelf oplossingen bedenken. Vorig seizoen werd er misschien meer voorgekauwd. Beide aanpakken kunnen werken. Ik hoop dat Goes een trainer vindt die wel aansluit bij deze groep. Ook hoop ik dat ze zich zullen handhaven in de derde divisie.”