Volledig scherm
De spelers van het Nederlands elftal vormden deze week een kring als statement tegen racisme. © KNVB

Ook een minuut geen voetbal bij duel van Goes

GOES - De voetbalclubs in de top van het amateurvoetbal maken dit weekeinde ook een statement tegen racisme. Net als bij de profs zal er na het beginsignaal een minuut niet gevoetbald worden.

Goes is daarbij in de derde divisie betrokken in de uitwedstrijd tegen Harkemase Boys. De andere Zeeuwse derdedivisionist Hoek is dit weekeinde vrij. Het statement geldt in het amateurvoetbal voor de clubs in tweede en derde divisie en de hoofdklasse.

Dat gebeurt op initiatief van Gert-Jan Bunt, de voorzitter van Excelsior Maassluis. Dat is de oude amateurclub van Ahmad Mendes Moreira, die afgelopen zondag het slachtoffer werd van racisme tijdens FC Den Bosch - Excelsior Rotterdam. Bunt vertelde geraakt te zijn door de beelden van Mendes Moreira. ,,Toen ik de emotie zag bij Achie, onze Achie, was ik heel erg geraakt. Je zag de emotie op zijn gezicht en dat kwam behoorlijk binnen bij mij.”

Mendes Moreira speelde jarenlang voor Excelsior Maassluis en schoot de club op 28 mei 2016 naar de laatste algehele amateurtitel door de winnende 3-2 te maken tegen FC Lienden. Daarna vertrok Mendes Moreira naar Kozakken Boys en later FC Groningen. Afgelopen zomer begon de 24-jarige aanvaller uit Schiedam bij Excelsior Rotterdam.

,,Het is mooi en goed dat er in het profvoetbal wordt stilgestaan bij racisme, maar wij kregen donderdag terecht de vraag wat wij eigenlijk gingen doen als club. Wij hebben natuurlijk heel veel met Ahmad Mendes Moreira en zijn broertje Sekou Sylla speelt hier in ons eerste elftal, dus wij wilden zeker wat doen”, vertelt Gert-Jan Bunt aan Excelsior Maassluis TV.

,,Ik vond wel dat we dan maar misschien iets moest doen met alle clubs uit de Tweede Divisie. Ik heb contact opgenomen met de CVTD (belangenverening amateurvoetbal, red.) en de voorzitters van andere clubs. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat niet alleen de clubs uit de Tweede Divisie, maar ook de clubs uit de Derde Divisie en Hoofdklasse komend weekend een statement maken.”

Dat statement houdt net als in het profvoetbal in dat er direct na de aftrap een minuut niet gespeeld zal worden. Op de scoreborden verschijnt dan de tekst: ‘Racisme? Dan voetballen wij niet.’