Kloetinge (groen-wit) in actie in de derby van de eerste klasse tegen Terneuzense Boys.
Volledig scherm
Kloetinge (groen-wit) in actie in de derby van de eerste klasse tegen Terneuzense Boys. © Camile Schelstraete

Ongunstig: Kloetinge is de koploper met de slechtste cijfers

VLISSINGEN - Kloetinge komt als vierde zaterdag-eersteklasser in aanmerking voor mogelijke promotie. Dat blijkt uit de uitgangspunten die de voetbalbond KNVB woensdag bekendmaakte om de open plaatsen in competitie op te vullen.

Kloetinge heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor promotie indien daarvoor ruimte is in de hoofdklasse. De KNVB heeft nog niet bekendgemaakt of er plaatsen beschikbaar zijn, maar heeft wel de regels gepubliceerd op basis waarvan eventuele promotie bepaald wordt.

De bond maakt een fictieve ranglijst van de koplopers uit de vijf eerste klassen van het zaterdagvoetbal. Omdat ze niet allemaal evenveel wedstrijden hebben gespeeld, wordt het puntengemiddelde per wedstrijd gehanteerd. Is dat nog gelijk, dan wordt het doelsaldo leidend.

In zo’n fictief klassement is Kloetinge formeel de koploper met de laagste score.

Poortugaal 2,59 (17 wedstrijden-44 punten) - eerste klasse B (West 2)
DFS Opheusden 2,56 (16 wedstrijden-41 punten) - eerste klasse D (Oost)
Noordscheschut 2,24 (17 wedstrijden-38 punten) - Eerste klasse E (Noord)
Scherpenzeel 2,12 (17 wedstrijden-36 punten) - eerste klasse A (West 1)
Kloetinge 2,12 (17 wedstrijden-36 punten) - eerste klasse C (Zuid 1)

Kloetinge staat vijfde omdat het een lager gemiddeld aantal doelpunten voor heeft dan Scherpenzeel. Maar omdat DFS Opheusden heeft aangegeven vrijwillig terug te willen stappen naar de vierde klasse vanwege financiële problemen, is Kloetinge de vierde club die aanmerking komt voor promotie als er plaatsen in de hoofdklasse beschikbaar komen.

Als er meer dan vier plaatsen vrij komen, dan wordt eenzelfde procedure gevolgd voor de nummers twee uit deze klassen. Zijn er dan nóg plaatsen over, dan komen de nummers drie in beeld. Ook op de lagere niveaus hanteert de voetbalbond KNVB deze werkwijze om open plaatsen in de voetbalpiramide op te vullen.

In het district Zuid 1 waarvan Zeeland deel uitmaakt, is er vooral ruimte in het zondagvoetbal omdat er de nodige clubs de overstap naar het zaterdagvoetbal gaan maken. De KNVB beoogt medio juni de indelingen bekend te kunnen maken.