Volledig scherm
Klaas van Hecke (Goes) © Johan vd Heijden

Nepscout KV Mechelen ontmaskerd: We wilden gewoon een grap uithalen (audio)

GOES - Het bleek allemaal om een uit de hand gelopen grap te gaan. Urven Bernadina (27) uit Goes deed zich afgelopen week voor als scout van KV Mechelen en benaderde drie Zeeuwse amateurvoetballers. De oud-speler van onder meer SSV’65 zocht zelf contact met de PZC om zijn verhaal te doen. ,,We wilden gewoon een grap uithalen.”

Bernadina is geschrokken van de commotie die is ontstaan over de grap die hij en zijn vriendengroep uithaalden bij Remco van Tiggele (Kloetinge), Klaas van Hecke (Goes) en Luuk van Gilst (SSV’65). De drie Zeeuwse amateurvoetballers werden benaderd door Bernadina, die zich voordeed als scout van KV Mechelen. Onderzoek van deze PZC wees al snel uit dat de Belgische profclub helemaal niet actief is in Zeeland.

Bernadina: ,,Het was niet onze bedoeling om het zo ‘groot’ te maken en in de media terecht te komen. We wilden een grapje uithalen zonder iemand te beledigen of pijn te doen. Het verhaal begon bij Luuk van Gilst. We hadden een afspraak met hem gemaakt bij Hotel van der Valk in Goes. Later zijn we hem vergeten terug te bellen om te vertellen dat het een grap was.”

De vriendengroep vernam dat de doelman van SSV’65 naar het hotel was gegaan, waar uiteraard niemand kwam opdagen. ,,Aan de ene kant dacht ik: klote. Maar we vonden het ook grappig. Al eerder hadden we het idee om pranks uit te halen en deze op Youtube en Instagram te plaatsen. Dit leek ons een mooi begin, niet wetende wat het zou losmaken.”

Omdat Bernadina in het verleden ook betrokken was bij dergelijke grappen, kreeg hij vele reacties van bekenden. ,,Iedereen kon erom lachen.” De benaderde spelers waren minder te spreken over de actie. Vooral Remco van Tiggele was not amused. Klaas van Hecke zag er aan de ene kant de grap wel van in. ,,Het daadwerkelijk afspreken met iemand, vond ik wel een beetje ver gaan.”

Vandaag verscheen op internet een geluidsfragment van het gesprek met Van Gilst. ,,Alleen dit gesprek hebben we opgenomen. Achteraf wilden we het fragment aan hem laten horen. Omdat de grap de krant haalde, besloten we het online te plaatsen. Als het aan mij ligt publiceren we niets meer van dat geluidsfragment, maar ik heb mijn vrienden nog niet gesproken.”

De grappenmaker hoopt dat alle commotie weg zal ebben. ,,Ik heb mijn excuses aangeboden aan die jongens. We moeten het niet erger maken dan het is. We zijn tenslotte allemaal volwassenen. Als het aan mij ligt, drinken we met z’n allen een biertje en zijn we weer even goede vrienden. Ik ben van plan contact te zoeken met KV Mechelen en mijn verhaal te doen. Tevens zal ik de club vragen of het drietal een keer een proeftraining mee mag draaien.”

Het complete gesprek met Luuk van Gilst!