Volledig scherm
© PZC

Meest gespeelde stadsderby van Vlissingen bestaat niet meer

RUDESTATSDik drie weken geleden maakte Luctor Heinkenszand-spits Martijn Simonse het laatste officiële Zeeuwse doelpunt van 2017 , dinsdagavond kan in de stadsderby Walcheren-Vlissingen de eerste officiële goal van 2018 worden gemaakt.

In beide gevallen betreft het een bekerwedstrijd. Luctor Heinkenszand verloor op zaterdag 23 december het laatste duel uit de derde ronde na strafschoppen van Oranje Wit. Dinsdagavond spelen Walcheren en Vlissingen het eerste duel uit de vierde ronde van de districtsbeker.

Hoofdklasser Vlissingen speelde zijn laatste stadsderby drie seizoenen geleden, ook in de districtsbeker. In de tweede ronde werd Zeeland Sport toen met 7-0 weggespeeld. De laatste vijf stadsderby’s van de VCV vonden allemaal plaats in de districtsbeker, afwisselend tegen Zeeland Sport en GPC Vlissingen.

Tegen Walcheren speelde Vlissingen in de beker opmerkelijk genoeg nog nooit. Wel in competitieverband. Om precies te zijn 14 keer. Van dat aantal won Vlissingen er 11, terwijl Walcheren 3 keer met de eer ging strijken. De laatste keer was dat in mei 1996 door een doelpunt van Edward Laarman.

Vlissingen speelde tegen zes verschillende teams officiële stadsderby’s. Met officieel bedoel ik: competitie, beker of nacompetitie. De opvallendste naam is die van het eigen tweede team. Exact honderd jaar geleden speelden de teams allebei in de tweede klasse. Het eerste won beide duels (4-2 en 6-0).

De club waartegen Vlissingen het vaakst een derby speelde, was De Zeeuwen. Die club bestaat inmiddels niet meer, maar Vlissingen speelde maar liefst 23 keer tegen deze stadgenoot. Voor het laatst in januari 1953. Daarna volgt de derby met Zeeland Sport, die 19 keer op het programma stond.

Volledig scherm
© Rudy Boogert

Kijk voor meer statistieken over het Zeeuwse amateurvoetbal op het weblog van PZC-sportverslaggever Rudy Boogert.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement