Volledig scherm
Vier pupillen van MZC'11 leven zich tijdens de praktijkbijeenkomst uit in de nieuwe 2 tegen 2-vorm. En niet met een scheidsrechter, maar met een spelbegeleider langs de lijn (rechts). © Ernesta Verburg

KNVB: Het kind moet centraal staan bij nieuwe vormen pupillenvoetbal

ZIERIKZEE - Op een praktijkbijeenkomst bij voetbalclub MZC'11 heeft de KNVB nieuwe spelvormen voor het pupillenvoetbal laten zien. "Misschien is het juist wel hartstikke leuk?''

De wind heeft deze avond vrij spel, waardoor het koud en guur is. De wangen van het kleine voetballertje zijn rood gekleurd, maar hij klaagt niet. "Hoe ging het?", vraagt zijn opa. "Goed. Ik heb vijf keer gescoord."

Spelvreugde
Het zijn woorden die je het aan het denken zetten. Want je kunt van alles vinden van de nieuwe opzet van het pupillenvoetbal, het gaat toch ook om de beleving bij de kinderen. Als zij veel aan de bal komen en veel scoren, hebben ze iedere zaterdag een fantastische ochtend.

Wat tijdens de praktijkbijeenkomst van de KNVB op het complex van MZC'11 onder meer duidelijk wordt, is dat het kind centraal moet staan. Na een korte inleiding in de kantine krijgen we met een groep trainers een rondleiding langs de uitgezette veldjes. De jongste jeugd - de mini's die tegenwoordig Onder 6 en Onder 7 heten - spelen 2 tegen 2 op een veld van 20 bij 15 meter. De spelvreugde spat er vanaf, iedereen wil de bal hebben en er wordt aan de lopende band gescoord. Dat noemen ze bij de KNVB een succeservaring.

Pilot
2 tegen 2, 4 tegen 4, 6 tegen 6, 8 tegen 8; de voetbalbond heeft de ambitie om komend seizoen al met de nieuwe vormen te beginnen. Veel clubs hebben inmiddels een pilot georganiseerd. De input die de KNVB krijgt en de bijeenkomsten zoals bij MZC'11 helpen de voetbalbond verder. Het streven is om in januari de stand van zaken naar de clubs te communiceren.

Opvallend detail is dat veel van de spelregels door de clubs zelf ingevuld mogen worden. Beginnen we met een aftrap in het midden of mogen de kinderen vanaf het midden beginnen met dribbelen? Wat doen we na een doelpunt? Weer naar het midden of kiezen we voor passen of dribbelen vanaf het eigen doel? En wat doen we als de bal uit is? Passen, dribbelen, schieten of ingooien?

Andere sporten
Ook belangrijk: hoe lang duren de wedstrijdjes? Spelen we bij de jongste jeugd 12 keer 4 minuten, 6 keer 6 minuten of bijvoorbeeld 8 keer 5 minuten? Dat mag de thuisspelende club zelf bepalen en naar de tegenstander communiceren. De Onder 12 (eerstejaars D's) voetballen nu 11 tegen 11 en twee keer 30 minuten.

In Nederland zijn we gewend om twee helften te spelen. Maar waarom zou je niet eens vier keer een kwartier of drie keer twintig minuten proberen, zegt de KNVB? "Misschien is dat wel hartstikke leuk", zegt Paul Koster, technisch jeugdcoördinator bij de KNVB. "Je ziet het in andere sporten ook. Dan zijn er twee of drie rustmomenten waarin even wat zaken besproken kunnen worden."

Spelbegeleiders
Bij de jongste leeftijdscategorieën, van Onder 6 tot en met Onder 10, staan in het nieuwe plan ook geen scheidsrechters op het veld, maar spelbegeleiders langs de zijlijn. Zij bemoeien zich alleen met het spel als de spelers er zelf niet uitkomen. Bij de 8 tegen 8 van de Onder 11 en Onder 12 heb je echter wel een scheidsrechter nodig, meent de bond, omdat spelers op die leeftijd vaak al wat mondiger zijn.

"Ik ben heel benieuwd of het echt wat wordt", zegt Leendert Verburg. De oud-trainer van onder meer Patrijzen en Domburg loopt mee langs de verschillende vormen. Hij verwoordt het gevoel van meer mensen. Het is nieuw, daar moet je aan wennen en pas over een tijd kun je echt zeggen of het een verbetering is of niet. Zo denkt Gerard Olijhoek er ook min of meer over. De oude rot in het vak, tegenwoordig jeugdtrainer bij SKNWK, ziet voor- en nadelen. En, zo merkt Olijhoek op, er is nog nauwelijks over het aangaan van duels gesproken.

Schijtziek
"Bij mij op de training moeten spelers hun tegenstander steeds opzoeken", legt hij uit. ,,Het duel aangaan, een mannetje passeren. Soms hoor ik trainers langs de kant alleen maar 'spelen, spelen' roepen. Daar word ik schijtziek van. Ze moeten juist veel duels aangaan. Iemand die alle ruimte heeft kan lekker voetballen. Maar als er snel een man op je afkomt, wordt het moeilijker. Dan moet je snel handelen, keuzes maken. Dat moet in deze vormen, op kleinere velden, wel meer, denk ik."

De toekomst zal het uitwijzen. Misschien moeten we maar gewoon het voorbeeld van de Belgen volgen. Daar wilden ze veranderingen in de opleiding en hebben ze gezegd: laten we eraan beginnen, dan kunnen we zien hoe het loopt. Daar zijn uitslagen als 25-20 of 18-12 bij de jongste jeugd nu de normaalste zaak. Kinderen scoren aan de lopende band en net als in Zierikzee stappen ze met rood gekleurde wangen en een grote glimlach het veld af.