Volledig scherm
De broers Esser in 2012. Daan Esser wordt door broer Jaap en de verzorger geblesseerd van het veld gedragen tegen Heerjansdam. © Izaak Verkeste

Kloetinge-tweeling Jaap en Daan Esser stopt er na 18 jaar mee

KLOETINGE - Jaap en Daan Esser stoppen met voetballen. De 35-jarige tweeling maakte maandagavond via hun club Kloetinge bekend dat ze bezig zijn aan hun het laatste seizoen.

Kloetinge raakt daarmee een brok ervaring kwijt. ,,Ondanks dat menig tegenstander de Essers herinneren als irritante tweeling binnen het veld zijn het de warme karakters buiten het veld die voor iedereen binnen de vereniging het meest herkenbaar zijn’’, aldus de club.

Achttien seizoenen geleden maakten de Essers hun debuut in het eerste van Kloetinge. Daan speelde sindsdien onafgebroken in het eerste team, de periode van Jaap werd onderbroken door één seizoen bij Oostkapelle (2005/2006). Dat was de enige keer in hun voetbalcarrière dat ze gescheiden waren.

Jaap Esser heeft zich - zeker in de tweede helft van zijn loopbaan - ontwikkeld tot een onmisbare schakel in de verdediging van Kloetinge. Met zijn ervaring, inzicht en coaching was hij centraal achterin een zekerheidje. Of dat nou naast Arjan van der Smissen, Michel Maaskant, Julius Bliek of zoals nu Jeroen de Jonge is, maakte weinig verschil.

Hoewel broer Daan Esser op vrijwel alle posities in het veld gebruikt werd (behalve als keeper) was hij de aanvallend ingestelde speler van de twee. In officiële wedstrijden heeft hij meer dan honderd doelpunten gemaakt voor Kloetinge, waarvan 75 in competitieverband. Jaap heeft twee keer gescoord. Samen speelden ze meer dan 600 competitieduels (Daan 323, Jaap 290).

De broers Essers hopen dit seizoen afscheid in stijl te nemen. Ze zijn met Kloetinge koploper in de eerste klasse en promotie naar de hoofdklasse is het ultieme doel. Voor de Essers zou de balans daarmee in evenwicht komen. Ze zijn met Kloetinge drie keer gedegradeerd uit de hoofdklasse, dit seizoen kunnen ze ook voor de derde keer naar dat niveau promoveren.

Kloetinge wil de tweeling behouden voor de club in een nader te bepalen rol.

  1. Flinke straffen voor Vlissingen-duo: Ben Sellam meer dan een jaar aan de kant, Roemeratoe enkele maanden

    Flinke straffen voor Vlissingen-duo: Ben Sellam meer dan een jaar aan de kant, Roemeratoe enkele maanden

    VLISSINGEN – De tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB heeft Vlissingen-spelers Milton Roemeratoe en Karim Ben Sellam een straf opgelegd voor de incidenten waar de spelers bij waren betrokken tijdens het duel met FC Boshuizen. Ben Sellam kreeg de langste schorsing, bevestigt een woordvoerder van de tuchtcommissie tegenover deze krant. De reservedoelman van de zondag-eersteklasser moet in totaal vijftien maanden toekijken. Roemeratoe staat in totaal vier maanden aan de kant. Beide spelers hebben vier werkdagen de tijd om in beroep te gaan.