Rik Impens haalt uit in het duel met koploper Sparta Nijkerk, eerder dit seizoen.
Volledig scherm
Rik Impens haalt uit in het duel met koploper Sparta Nijkerk, eerder dit seizoen. © Sjaak van der Salm

Hoek tankt vertrouwen met doelpuntrijke stunt bij koploper

VIDEONIJKERK – Aan het einde van een enerverende middag voetbal, koesterde Hoek zaterdag een overwinning die in meerdere opzichten deugd deed. De Zeeuws-Vlaamse derdedivisionist diende koploper Sparta Nijkerk de eerste thuisnederlaag toe, voegde drie kostbare punten toe aan het totaal en deed dat in een ander systeem. Met twee controleurs voor de verdediging en één spits voorin, voetbalde Hoek bijzonder compact en boekte een heerlijk resultaat: 2-5.

Het moet gezegd: het zat op cruciale momenten niet tegen voor de ploeg van Lieven Gevaert. De ploeg kwam snel op voorsprong via Ruben de Jager, die een voorzet van de in de basis teruggekeerde Fabian Wilson van dichtbij afrondde (0-1). Na de gelijkmaker – een eigen goal van Steven Smulder, tot afgrijzen van Geveart opnieuw uit een stilstaande fase – kopte Kim van den Bergh na 28 minuten de 1-2 binnen. Gevaert had toen al moeten wisselen, omdat de geblesseerde Karim Bannani niet verder kon. Kyle Doesburg was zijn vervanger.

De 1-2-tussenstand stond halverwege nog op het scorebord. Bij Sparta Nijkerk kwam spits Maurice de Ruiter in de ploeg, maar het was Hoek dat na een uur spelen als eerste scoorde. Daarbij kreeg het wel hulp van de thuisploeg. Na een scrimmage voor het doel liet de ingevallen Hoek-spits Kyle Doesburg doelman Thijs Janssen kansloos (1-3). Sparta Nijkerk antwoordde meteen via De Ruiter (2-3).

Harde charge

Een rode kaart, een kwartier voor tijd, brak het moraal van de koploper. Geurtsen mocht vertrekken na een harde charge op Rik Impens, met twee benen vooruit. Met een man meer op het veld probeerde Hoek de bal in de ploeg te houden en aasde het op uitgespeelde tegenstoten. In de slotfase, toen de ruimtes steeds groter werden, profiteerde de ploeg nog twee keer. Reguillo Vandepitte knalde de 2-4 binnen, invaller Robin Nelis bepaalde de eindstand op 2-5.

Sparta Nijkerk-Hoek 2-5 (1-2). 8. Ruben de Jager 0-1, 12. Steven Smulder 1-1 (eigen doelpunt), 28. Kim van den Bergh 1-2, 60. Kyle Doesburg 1-3, 62. Maurice de Ruiter 2-3, 87. Reguillo Vandepitte 2-4, 90. Robin Nelis 2-5. Scheidsrechter: D. Schaper (Dokkum). Rode kaart: 75. Jerry Geurtsen (Sparta Nijkerk). Gele kaart: Bryan Burgerhout (Sparta Nijkerk), Steven Smulder, Jonathan Constansia en Ruben de Jager (allen Hoek). Aantal toeschouwers: 800.

Sparta Nijkerk: Thijs Janssen; Jerry Geurtsen, Janic Makizodila (57. Mohammad Al Haydar), Leon Broekhof (80. Frank Heus), Wesley de Laat; Adriaan Kruisheer, Donny van der Wal, Jesse Buitenhuis; Gilbrano Plet (46. Maurice de Ruiter), Mo Bendadi en Bryan Burgerhout.

Hoek: Jordi de Jonghe; Fabian Wilson, Alexander Embrechts, Roycel James, Karim Bannani (17. Kyle Doesburg); Steven Smulder (63. Francis Kabwe Manengela), Kim van den Bergh; Reguillo Vandepitte, Rik Impens, Jonathan Constansia; Ruben de Jager (82. Robin Nelis).