Volledig scherm
Esmat Shanwary in actie voor Hoek. © Peter Nicolai

Hoek-speler Shanwary voetbalde met Klaassen en De Vrij: 'Kan raar lopen'

HOEK - Hoek beschikt met Esmat Shanwary over een meervoudig Afghaans international, die voor hetzelfde geld nu bij Arsenal, PSV of Manchester City onder contract had gestaan. In de Nederlandse jeugdselecties voetbalde hij samen met Ajacied Davy Klaassen en de huidige Lazio-verdediger Stefan de Vrij.

Maar waar dat duo furore maakte als profvoetballer en het grote Oranje haalden, moest Shanwary het na periodes bij NEC en FC Utrecht doen met wedstrijden in het shirt van Achilles '29 en later GVVV.

,,Het kan raar lopen'', zegt de 23-jarige middenvelder, zittend op een bankje op de tribune van Hoek, zijn nieuwe club. Blessures wierpen de getalenteerde pingeldoos ver terug. Daardoor speelt hij nu niet in het tricot van Arsenal, PSV of Manchester City - clubs waar hij op gesprek ging of zelfs meetrainde - maar bij de Zeeuws-Vlaamse zaterdag-hoofdklasser.

De grootste klap kreeg hij in de zomer van 2012, kort nadat hij een profcontract had ondertekend bij FC Utrecht. ,,Ik liep een knieblessure op, waar ik nog een jaar lang mee heb doorgespeeld'', vertelt hij. ,,Ik wilde slagen in het profvoetbal, dus ik wilde graag spelen. Ik kon eigenlijk geen 'nee' zeggen. En ik voelde me ook best fit, maar ik kon bepaalde dingen niet met die knie. Afdrukken bijvoorbeeld. Of een bal tegenhouden met volle kracht. Maar mijn bovenbeen en de rest van mijn lichaam was, en is, goed getraind. Dus dat ving veel op.''

Maar zijn zware knieblessure zette hem aan het denken. Was het Nederlands elftal nog haalbaar? Dat dacht hij niet. Dus leek het hem wijs om in gesprek te gaan met een vertegenwoordiger van de Afghaanse voetbalbond. Als zevenjarig jochie vluchtte hij met zijn familie naar Nederland, maar nu kon hij zijn ouders trots maken door uit te komen voor hun vaderland.

,,Het is natuurlijk anders dan het Nederlands elftal, maar je speelt wel in een A-ploeg én WK-kwalificatie, onder meer tegen Japan. Dat spreekt mij als sportliefhebber wel aan. Mijn ouders waren natuurlijk erg trots op mij, en zijn dat nog steeds. Voor mijzelf was het ook erg speciaal.''

Lees in de papieren editie van de PZC van vrijdag, digitaal of via Blendle het gehele interview met Esmat Shanwary.