Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Help, de scheidsrechter verzuipt!

PollVLISSINGEN - Het aantal door de KNVB opgeleide scheidsrechters is deze eeuw met meer dan 40 procent gekelderd. Zeeuwse scheidsrechtersverenigingen vrezen voor de toekomst.

Het aantal scheidsrechters is deze eeuw schrikbarend gedaald. Aan het begin van deze eeuw kon in onze voetbalregio nog geput worden uit een poel van dik 1300 scheidsrechters, dit seizoen zijn het er nog maar krap 800. Dat is een daling van meer dan 40 procent. ,,Ik vrees dat we over vijf jaar geen scheidsrechters meer in de laagste klassen bij de senioren hebben’’, zegt Gerrit de Pater, voorzitter van de scheidsrechtersvereniging Noord- en Zuid-Beveland.

poll

Scheidsrechters in het voetbal worden onderschat

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
1178 stemmen

De daling heeft betrekking op de scheidsrechters in het district Zuid 1, dat bestaat uit Zeeland en een deel van Noord-Brabant. De grootste afname zit in het jeugdvoetbal. Daar is in de loop van deze eeuw het aantal officiële scheidsrechters van de voetbalbond meer dan gehalveerd (van 560 naar 260 scheidsrechters). Maar ook bij de senioren is het aantal deze eeuw flink gekelderd, van bijna 800 naar krap 500 scheidsrechters.

Volledig scherm
© Terpstra Sybren|Caarten

,,Er zijn onvoldoende jonge scheidsrechters om de ouderen te vervangen’’, ziet De Pater. ,,Een aantal jaren geleden heeft de KNVB de leeftijdsgrens voor scheidsrechter afgeschaft. Voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen. Dat hielp toen. Maar als je nu in de lagere groepen kijkt, heb je zestigers en zelfs zeventigers die nog wedstrijden fluiten. Maar die zullen ook stoppen. Ik vrees dat we over vijf jaar geen scheidsrechters meer in de laagste klassen bij de senioren hebben.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement