Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Help, de scheidsrechter verzuipt!

PollVLISSINGEN - Het aantal door de KNVB opgeleide scheidsrechters is deze eeuw met meer dan 40 procent gekelderd. Zeeuwse scheidsrechtersverenigingen vrezen voor de toekomst.

Het aantal scheidsrechters is deze eeuw schrikbarend gedaald. Aan het begin van deze eeuw kon in onze voetbalregio nog geput worden uit een poel van dik 1300 scheidsrechters, dit seizoen zijn het er nog maar krap 800. Dat is een daling van meer dan 40 procent. ,,Ik vrees dat we over vijf jaar geen scheidsrechters meer in de laagste klassen bij de senioren hebben’’, zegt Gerrit de Pater, voorzitter van de scheidsrechtersvereniging Noord- en Zuid-Beveland.

poll

Scheidsrechters in het voetbal worden onderschat

 • Eens (92%)
 • Oneens (8%)
1178 stemmen

De daling heeft betrekking op de scheidsrechters in het district Zuid 1, dat bestaat uit Zeeland en een deel van Noord-Brabant. De grootste afname zit in het jeugdvoetbal. Daar is in de loop van deze eeuw het aantal officiële scheidsrechters van de voetbalbond meer dan gehalveerd (van 560 naar 260 scheidsrechters). Maar ook bij de senioren is het aantal deze eeuw flink gekelderd, van bijna 800 naar krap 500 scheidsrechters.

Volledig scherm
© Terpstra Sybren|Caarten

,,Er zijn onvoldoende jonge scheidsrechters om de ouderen te vervangen’’, ziet De Pater. ,,Een aantal jaren geleden heeft de KNVB de leeftijdsgrens voor scheidsrechter afgeschaft. Voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen. Dat hielp toen. Maar als je nu in de lagere groepen kijkt, heb je zestigers en zelfs zeventigers die nog wedstrijden fluiten. Maar die zullen ook stoppen. Ik vrees dat we over vijf jaar geen scheidsrechters meer in de laagste klassen bij de senioren hebben.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ruben de Jager is weer op nul begonnen
  PREMIUM

  Ruben de Jager is weer op nul begonnen

  HENGELO - Ga maar warmlopen, kreeg hij zaterdag na 57 minuten te horen. Je zou verwachten dat Ruben de Jager een beetje zenuwachtig zou zijn, maar dat was niet het geval. ,,Ik heb nooit last van zenuwen voor een wedstrijd’’, zegt de uit Lewedorp afkomstige aanvaller van Jong FC Twente. Tegen Quick Boys mocht hij na zeventig minuten het veld in en dat was een beloning voor een jaar hard werken. ,,Het was een mijlpaal voor me, waar ik een bijzonder gevoel van kreeg.’’
 2. Hoek en Kloetinge kunnen zomaar een extra kans krijgen om te promoveren

  Hoek en Kloetinge kunnen zomaar een extra kans krijgen om te promoveren

  ZEIST - Het komend seizoen terugtrekken van Jong FC Twente uit de derde divisie, kan eventueel gunstig uitpakken voor Hoek en Kloetinge. De KNVB maakte donderdag bekend dat de opengevallen plaatsen in de derde divisie en onderliggende klassen zullen worden opgevuld vanuit de nacompetitie. Mocht Hoek de finale halen en die verliezen, dan krijgt het nog een herkansing. Hetzelfde geldt voor Kloetinge, wanneer het de finale verliest.