Volledig scherm
© PZC

Eersteklassers maken rijtje met De Grote Drie compleet

RUDESTATSKloetinge en Bruse Boys maken dit seizoen een klassiek rijtje compleet in het Zeeuwse amateurvoetbal. Met de wedstrijden tegen de amateurs van Feyenoord hebben de Zeeuwse clubs zowel tegen de ‘echte’ Grote Drie gespeeld als tegen de amateurs van deze clubs.

Er dient wel een kanttekening bij deze conclusie geplaatst. De Zeeuwse duels met Ajax en PSV hadden niet plaats in de proftijd van deze clubs. Middelburg speelde in de KNVB beker van 1917/1918 in de tweede ronde tegen Ajax en later in de vooroorlogse niet-profjaren in de competitie tegen PSV.

Opmerkelijk bij het bekerduel met Ajax was dat de Amsterdammers op hetzelfde moment (21 april 1918) ook in de competitie voor de landstitel tegen Be Quick’28 speelde. In de annalen wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen eerste en tweede team. Aanneemlijk is echter dat het bekerduel met Ajax 2 werd gespeeld, want Middelburg won met 3-0.

De statistiek kan nog dus nog aanzienlijk worden aangescherpt als een Zeeuwse club de komende tijd nog tegen de profs van Ajax en PSV te spelen komt. Maar met de duels van Bruse Boys en zaterdag Kloetinge tegen de amateurs van Feyenoord, is er tegen de ‘echte’ Grote Drie en zijn amateurs gespeeld.

Ajax

Profs: Middelburg speelde er in de beker tegen in het seizoen 1917/1918.

Amateurs: Hoek en Kloetinge komen de Amsterdamse amateurs meer dan regelmatig tegen in de competitieverband.

Feyenoord

Profs: Hoek speelde vier jaar geleden in de KNVB beker tegen het grote Feyenoord.

Amateurs: Bruse Boys speelde dit seizoen al tegen de Rotterdamse amateurs, Kloetinge volgt zaterdag.

PSV

Profs: Middelburg en Vlissingen speelden regelmatig tegen het grote PSV in de competitie (voor het laatst in 1947/1948) en ook in de KNVB beker (Vlissingen in het seizoen 1934/1935).

Amateurs: Vlissingen, Goes, RCS en Terneuzen speelden de afgelopen jaren regelmatig in de eerste en tweede klasse tegen de Eindhovense amateurs.

Het is voor Kloetinge allerminst de eerste keer dat het tegen een club uit Rotterdam speelt. Feyenoord wordt de vijfde Rotterdamse club waartegen het aantreedt. Eerder speelde Kloetinge al ’s tegen TOGR, Zwart Wit’28, Alexandria’66 en XerxesDZB. De balans tegen deze ploegen is na 23 officiële wedstrijden redelijk in balans (zie grafiek).

Volledig scherm
© Rudy Boogert
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Samir Yaaqobi: De bekerfinale is voor ons een thuiswedstrijd
    PREMIUM

    Samir Yaaqobi: De bekerfina­le is voor ons een thuiswed­strijd

    ROTTERDAM – De zaalvoetballers van Groene Ster Vlissingen spelen vrijdagavond de belangrijkste wedstrijd uit de historie van de club. In het Topsportcentrum in Rotterdam staat de ploeg van Samir Yaaqobi in de finale van de KNVB beker tegenover FC Eindhoven, dat in de reguliere competitie op de eerste plaats eindigde in de eredivisie en als favoriet van start gaat. ,,Als Eindhoven de beker niet wint, is het anders dan wanneer wij de finale niet winnen’’, weet Yaaqobi. ,,Zij moeten, wij niet.’’