Volledig scherm
Joël Zwarts nam namens Excelsior vijf van de tien treffers voor zijn rekening tegen MZC'11. © Ernesta Verburg

Doelpunten, selfies en een huwelijksaanzoek op jubileumfeest in Zierikzee

ZIERIKZEE - Sportpark Den Hogen Blok, zaterdagochtend, klokslag kwart voor twaalf. Ronald Backx kijkt om zich heen. De voorzitter van MZC'11 ziet hoe de eerste hamburgers gegrild worden en in de verte, op het hoofdveld, warmen de vrouwen van MZC'11 en Excelsior/Barendrecht zich op. Het honderdjarig jubileum van de Schouwse club wordt groots gevierd. De oefenwedstrijd van de dames vormt het voorgerecht, later op de middag zullen de mannen aantreden tegen Keuken Kampioen Divisie-ploeg Excelsior.

Maar eerst dus de vrouwen. Het thuisspelende team krijgt binnen de minuut een enorme kans, maar Romy Messemaker bekroont haar fraaie solo niet met een treffer. Vervolgens moet MZC'11 in de achteruit en komt het amper nog van eigen helft af. Doelvrouw Daphne Jasperse krijgt de ene na de andere bal op haar afgevuurd, maar houdt - met dank aan het aluminium - ruim een half uur de nul. ,,De keeper staat haar mannetje wel‘’, merkt een toeschouwer op. In de 34ste minuut vliegt een hoekschop ineens het doel in en is het verzet van de Zeeuwen gebroken. De ruststand is 0-3.

Selfie

Na de hervatting gaat het rap. De spelersbus van Excelsior draait vlak na de 0-5, in de 57ste minuut, het parkeerterrein op. Trainer Ricardo Moniz en consorten begeven zich naar het veld en zien de vrouwelijke collega's over de Zierikzeese amateurs heen walsen. Enkele enthousiaste kinderen maken van de gelegenheid gebruik om alvast een selfie te maken met onder anderen Luigi Bruins en proefspeler Ahmad Mendes Moreira, die afgelopen seizoen bij FC Groningen onder contract stond. Na negentig minuten geeft het scorebord 0-12 aan.

Quote

Als je hier niet naartoe komt, dan ben je geen voetbal­lief­heb­ber

Ronald Backx, voorzitter MZC'11

Ondertussen stroomt het sportcomplex steeds voller. ,,Als je hier niet naartoe komt, dan ben je geen voetballiefhebber‘’, zei Backx een paar uur eerder al. De voorzitter voorspelde ongeveer honderd toeschouwers bij de vrouwen en vierhonderd belangstellenden bij het hoofdgerecht. Het tweede duel van de dag begint zo'n zeven minuten later dan gepland. De reden? Arbiter Harold van de Ketterij krijgt een bos bloemen uitgereikt vanwege zijn duizendste duel en vervolgens steelt Ron van Putten de show. De materiaalman van MZC'11 vraagt in de middencirkel zijn vriendin Anita ten huwelijk. En met succes. ,,Iedereen mag het weten‘’, schreeuwt ze van blijdschap door de microfoon, tot genoegen van het joelende en klappende publiek.

Joël Zwarts-show

Terwijl er nog volop wordt gelachen en gesproken over de actie van Van Putten en hij naast de dug-out door alles en iedereen wordt aangeklampt, ligt de bal al in het netje. Jöel Zwarts heeft nog geen twee minuten nodig om de score te openen op het kunstgras in Zierikzee: 0-1. Het blijkt een opmaat naar meer. Zowel voor de jonge spits als voor Excelsior, dat afgelopen seizoen uit de eredivisie degradeerde. Het wordt uiteindelijk 0-10 en Zwarts neemt de helft van de productie voor zijn rekening. Na afloop stormen een aantal kinderen dan ook eerst op hem af voor een selfie.

Quote

We gingen voor dat ene goaltje. Ik dacht gister zelf ook: het zou mooi zijn om te scoren tegen Excelsior

Dylan Adelaar, speler MZC’11

,,Zware pot'', zegt Dylan Adelaar in de gang bij de kleedkamer. ,,Alles gaat een tandje harder’’, vervolgt de aanvaller van MZC'11, die afgelopen seizoen bij Kethel Spaland speelde. Hij heeft in de wedstrijd kennis gemaakt met Robin van der Meer. ,,Een beer van een gozer'', omschrijft Adelaar de 1 meter 96 lange vleugelverdediger van Excelsior. ,,En hij kan ook nog eens goed voetballen.’’ Scoren was niet weggelegd voor de 23-jarige buitenspeler. ,,We hebben maar één kans gehad, die kopbal in het begin. We gingen voor dat ene goaltje. Ik dacht gister zelf ook: het zou mooi zijn om te scoren tegen Excelsior.’’ Het zou tevens een lekkere binnenkomer zijn geweest bij het publiek, want Adelaar debuteerde officieus in het zwart-wit. Er is hem al wel iets opgevallen. ,,Ik ben 23 en één van de oudsten in het team, dat is bizar.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Overwinning Hoek kost toch nog heel veel kracht
  DERDE DIVISIE/VIDEO

  Overwin­ning Hoek kost toch nog heel veel kracht

  RIJSSEN – Toen Roycel James na 51 minuten uit een vrije trap de 0-3 binnenschoot, leek er geen vuiltje aan de lucht voor Hoek. De ploeg van Lieven Gevaert leek Excelsior’31 eenvoudig over de knie te leggen, maar kwam uiteindelijk nog bedrogen uit. De thuisploeg kwam terug tot 2-3 en was na de rode kaart voor Michel Gerritsen Mulkes zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. Die viel niet, dankzij een fantastische reflex van doelman Jordi de Jonghe.
 2. Yerseke kan het karwei niet afmaken tegen koploper
  video / TWEEDE KLASSE E

  Yerseke kan het karwei niet afmaken tegen koploper

  VLISSINGEN - Halverwege leek Yerseke met een 2-0-voorsprong nog op weg naar een stunt tegen koploper Nieuwenhoorn, maar de bezoekers zorgden er met drie goals na rust voor dat Yerseke toch met lege handen achter bleef. Oostkapelle/Domburg sloot de Walcherse derby met Arnemuiden (3-2) winnend af en Bruse Boys pakte drie punten in ‘s-Heer Arendskerke. MZC’11 won thuis met 2-1 van DBGC, waardoor de Zierikzeese ploeg oprukte naar de derde plaats op de ranglijst.