Kruiningen werd in 1944 opgericht. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er al gevoetbald in het dorp.
Volledig scherm
PREMIUM
Kruiningen werd in 1944 opgericht. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er al gevoetbald in het dorp. © archief VV Kruiningen

De vruchtbare jaren 40: tientallen voetbalclubs werden in en na de oorlog opgericht

VLISSINGEN - Met een knallend vierdaags voetbalfeest wilde VV Vogelwaarde komende week het 75-jarig jubileum vieren. Het klapstuk moest op zaterdag de wedstrijd worden tegen oud-Feyenoord, met coryfeeën als Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt. De coronacrisis heeft echter roet in het eten gegooid.

Vogelwaarde staat er niet alleen in. Diverse jubileumvieringen vallen dezer dagen in het water. Breskens en Terneuzen hebben de festiviteiten voor hun 100ste bestaansjaar op de lange baan moeten schuiven en behalve Vogelwaarde vieren ook Koewacht, Duiveland en Arnemuiden in 2020 hun 75ste verjaardag vooral in stilte.

De laatste vier clubs zijn dus allemaal in 1945 opgericht, kort na de Tweede Wereldoorlog. De jaren veertig bleken een vruchtbare periode voor het Zeeuwse amateurvoetbal. Bijna vijftig voetbalclubs werden tussen 1940 en 1950 opgericht in Zeeland. Daarvan bestaan er nog 31. Wat maakte deze donkere periode juist zo lichtend voor het Zeeuwse voetbal?