Kloetinge (groen-wit) en Terneuzense Boys (oranje) treffen elkaar ook volgend seizoen in de eerste klasse.
Volledig scherm
Kloetinge (groen-wit) en Terneuzense Boys (oranje) treffen elkaar ook volgend seizoen in de eerste klasse. © Camile Schelstraete

De ene Zeeuwse club heeft pech, de ander mazzel met einde voetbalcompetitie

videoVLISSINGEN - Het voetbalseizoen is ten einde voor alle Zeeuwse teams. Er worden geen kampioenen, promovendi en degradanten aangewezen. Elke club begint volgend seizoen in de klasse waarin de clubs momenteel actief zijn. Dat maakte de voetbalbond KNVB gisteravond bekend naar aanleiding van de verlengde maatregelen van het kabinet om het coronavirus in te dammen.

Deze maatregel is voor sommige clubs een uitkomst en voor sommige een tegenvaller. Het project 2020 van voetbalclub Kloetinge was erop gericht om dit jaar naar de hoofdklasse te gaan. De club was goed op weg met de koppositie in de eerste klasse, maar kan de klus niet klaren. Ook voor ambitieuze clubs als Luctor Heinkenszand (derde klasse) en Zeelandia Middelburg (vierde klasse) is het even slikken.

Daarentegen krijgen clubs als Terneuzense Boys (eerste klasse), Walcheren (tweede klasse) en Steen (derde klasse) een herkansing; hun degradatie leek dit seizoen een kwestie van tijd. De bond beseft deze sentimenten. ,,Voetbal is voor ons belangrijk, maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu’’, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

,,Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.’’

De maatregel roept ook formele vragen op die later beantwoord zullen worden. De vierdeklassers in het zondagvoetbal hebben dit seizoen stevig geprotesteerd tegen hun klasse met slechts elf teams. Blijft dit zo? Krijgen trainers die vorig seizoen zijn meegepromoveerd met hun club opnieuw dispensatie (zoals Hubert van den Hemel bij Terneuzense Boys)?

Door de nieuwe maatregelen in Nederland is het tot en met 28 april niet toegestaan om te voetballen. ,,Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden.’’

,,Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven weer op gang komt zodra dat safe is. Met ons besluit zijn we niet over een nacht ijs gegaan. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.”

De KNVB laat weten dat amateurclubs de resterende maandelijkse incasso’s niet hoeven te voldoen. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden.

De sportcomplexen worden de komende weken dus zeker niet gebruikt: