Volledig scherm
© PZC

De driekampen zijn gelukkig begraven

RUDESTATSDie vermaledijde driekampen zijn uit de nacompetities gesloopt door de KNVB. Op basis van de statistieken heb ik me al vaker tegen deze variant gekeerd en nu is deze gelukkig ook van de agenda. Een oneerlijkere nacompetitie is namelijk bijna niet denkbaar.

Lees meer via de PZC: Nacompetities gaan weer op de schop

Volledig scherm
© Rudy Boogert

Hoe zit het ook alweer met die driekampen? Drie clubs strijden voor één plaats. Je zou zeggen: elke club heeft dan 33 procent kans om verder te komen. Maar wat wil het geval: dat is niet zo. Die conclusie kan getrokken worden na analyse van de 82 driekampen waaraan Zeeuwse clubs hebben deelgenomen. Zie de tabel.

De ploeg die in de eerste wedstrijd thuis speelt, heeft in de praktijk een redelijk eerlijke kans om winnaar van de driekamp te worden. In 35 procent van de gevallen was dat zo. De ploeg die als eerste ‘uit’ speelt, is echter maar in 22 procent van de gevallen winnaar geworden. En de ploeg die in eerste wedstrijd nog niet in actie hoeft te komen, is in 43 procent van de gevallen verder gegaan… Daar ga je met je 33-33-33-verhouding.

Nóg bonter wordt het als de eerste wedstrijd is gespeeld. Als de thuisploeg de eerste wedstrijd wint, is deze ploeg in maar liefst 71 procent van de gevallen uiteindelijk ook winnaar van de driekamp geworden. Lullig voor de derde ploeg, want zonder een minuut te hebben gespeeld, is daarmee hun kans gedaald tot 26 procent…

Deze derde ploeg zit sowieso in een bijzondere positie, want bij een gelijkspel of nederlaag van de thuisploeg in de eerste wedstrijd, is deze niet-spelende derde club in respectievelijk 58 en 56 procent van de gevallen uiteindelijk winnaar geworden van de driekamp.

Ik weet het: het is een technisch en rekenkundig verhaal. En misschien zullen de wiskundigen gaten schieten in mijn theorie. Maar het verschil in verhoudingen kan geen fair play worden genoemd. De praktijk wijst immers uit dat de ploegen die gelijke kansen verdienen die allerminst krijgen. Ik ben in elk geval blij dat de driekampen (voorlopig?) begraven zijn.

Kijk voor meer statistieken over het Zeeuwse amateurvoetbal op het weblog van PZC-sportverslaggever Rudy Boogert.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement