Volledig scherm
Augustine Loof, hier nog in dienst voor FC Eindhoven, speelde zich donderdag in de boeken. © BSR Agency

Augustine Loof in select Zeeuws gezelschap van Europa League-gangers

RUDESTATSVLISSINGEN - Augustine Loof uit Koewacht werd donderdag de zesde Zeeuwse voetballer die in de Europa League uitkwam.

In het shirt van zijn nieuwe club Balzan FC uit Malta eindigde het avontuur na één wedstrijd, want NK Domzale uit Slovenië was over twee wedstrijden te sterk. Vorige week in de heenwedstrijd bleef Loof nog op de bank, maar donderdag speelde hij de hele wedstrijd.

Daarmee schaarde hij zich in een select Zeeuws gezelschap dat in de Europa League speelde. Het toernooi zag het levenslicht in 2009 als doorstart van de Uefa Cup. In dat eerste jaar was Istvan Bakx de eerste Zeeuw in de Europa League.

In de vierde voorronde viel hij een halfuur voor tijd in bij het Belgische Racing Genk. Op eigen veld werd met 1-2 verloren van OSC Lille uit Frankrijk. In het spoor van Bakx viel een kwartier later ook ploegmaat Kevin de Bruyne in. Het mocht niet baten.

Na Bakx volgden in de Europa League de Zeeuwse voetballers Pim Bouwman, Jeremy de Nooijer, Bart Nieuwkoop en Bradley de Nooijer. Die laatste speelt volgende week met het Roemeense Viitorul Constanta in de tweede voorronde tegen AA Gent.

Aanvankelijk zou De Nooijer met Viitorul Constanta aantreden tegen FC Antwerp. Donderdagavond veranderde dat echter. De Europese voetbalbond Uefa laat KV Mechelen toch niet toe in de Europa League, waardoor AA Gent alsnog mag meedoen. Antwerp stroomt nu in in de derde voorronde.

De enige Zeeuwse voetballers die in het hoofdtoernooi uitkwamen zijn Nieuwkoop met Feyenoord (seizoen 16/17) en Jeremy de Nooijer (seizoen 17/18).

Volledig scherm
Zeeuwse voetballers in de Europa League. © Rudy Boogert
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement