Volledig scherm
© PZC

Aftellen naar in ere herstelde derby

RUDESTATSZaterdag wordt eindelijk de Zeeuws-Vlaamse dorpenderby tussen Spui en Cadzand weer gespeeld. Vorig seizoen zat-ie eraan te komen toen Cadzand terugkeerde in het standaardvoetbal, maar toen zaten de clubs in verschillende vierde klassen. Maar zaterdag is het zo ver! RudeStats blikt vooruit.

3171

Het is zaterdag 3171 dagen geleden dat Spui en Cadzand voor het laatst in de competitie tegenover elkaar stonden. Dat is dik 8 jaar geleden ( 4 april 2009) en Spui won met 3-1 door onder meer twee goals van Veli Eryürük.

15

Angelo Martlé van Cadzand is met 15 doelpunten de productiefste speler in de derby van de afgelopen 25 jaar. Martin Kalisvaart is de productiefste derbyspeler van Spui.

9

Kevin Zegers is met 9 doelpunten dit seizoen de clubtopscorer van Spui, terwijl Rik van Hijfte dat momenteel bij Cadzand is met 6 treffers.

8

Spui is al 8 competitiewedstrijden ongeslagen tegen Cadzand. De laatste zege van Cadzand dateert van mei 2003. Een doelpunt van Guido Raynard volstond toen voor de zege (0-1).

5

Spui en Cadzand hebben dit seizoen allebei vijf keer verloren in tien competitiewedstrijden. Vooral het verschil in doelsaldo valt op: Spui 29 om 28 (+1), Cadzand 14 om 31 (-17).

3

Vorig seizoen had het Zeeuwse voetbal drie clubs die laatste werden in de laagste standaardklasse. Die clubs kwamen alledrie uit Zeeuws-Vlaanderen: Terhole (vijfde klasse zondag) en de kemphanen van zaterdag: Spui (vierde klasse A zaterdag) en Cadzand (vierde klasse B zaterdag).

2

Het verschil tussen beide op de ranglijst is slechts twee punten. Spui staat zevende, Cadzand negende. De teams worden door vier punten van elkaar gescheiden (13 om 9).

1

Wat is de waarde van het eerste doelpunt in de derby? In de derby’s sinds 1990 (32 in totaal) kan Spui bogen op de beste cijfers: opende Spui de score, dan heeft de ploeg nimmer verloren. Bij Cadzand is dat minder een zekerheidje (zie tabel).

Volledig scherm
© Rudy Boogert

Kijk voor meer statistieken over het Zeeuwse amateurvoetbal op het weblog van PZC-sportverslaggever Rudy Boogert.

  1. Nog een paar maanden en dan valt het doek voor Zeeland Sport

    Nog een paar maanden en dan valt het doek voor Zeeland Sport

    VLISSINGEN - De voetbalvereniging Zeeland Sport, die ook nog een kleine biljartafdeling heeft, houdt aan het einde van dit seizoen op te bestaan. Tijdens een algemene ledenvergadering heeft het bestuur van de zaterdag-vierdeklasser een volmacht gekregen van een meerderheid van de aanwezige leden om het opdoeken van de club formeel voor te bereiden. Daarmee valt komende zomer het doek voor de in 1955 opgerichte Vlissingse club.
  2. Dylan 'Eagle' kan Bruse Boys zelfs in de Verenigde Staten niet loslaten

    Dylan 'Eagle' kan Bruse Boys zelfs in de Verenigde Staten niet loslaten

    BURGH-HAAMSTEDE - Woorden schieten voor Dylan Adelaar (21) tekort als hij wil beschrijven hoe mooi hij het leven vindt als speler van het voetbalteam van de Louisiana State University (LSUS). De enige baaldagen die hij het afgelopen halfjaar had in de Verenigde Staten waren zaterdagen. Dan kwam zijn vorige club Bruse Boys namelijk in actie in de eerste klasse, vaak zonder succes. ,,Helaas heb ik tegen Deltasport (4-1-nederlaag) zelf ook weinig voor elkaar kunnen krijgen’’, sombert hij nog wat na, terugblikkend op het afgelopen weekend.