Het, inmiddels opgedoekte, voetbalmuseum. Inzetjes: Hugo Borst (boven) en Johan Derksen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het, inmiddels opgedoekte, voetbalmuseum. Inzetjes: Hugo Borst (boven) en Johan Derksen. © ANP, AD

Advocaat van Johan Derksen en co dreigt met rechtszaak: ‘Jos Kouwer moet opstappen’

Advocaat Herman Loonstein kondigt namens Hugo Borst en Johan Derksen een rechtszaak aan, als de ‘illegale verkoop’ van voetbalrelikwieën uit Uddel doorgaat. ,,De hele museumcollectie moet terug. Anders: rechtbank.’’ Een andere eis is: Middelburger Jos Kouwer moet opstappen als voorzitter van de Stichting Voetbal Totaal. ,,Het vertrouwen in hem is op.”

Advocaat Herman Loonstein behartigt de belangen van Hugo Borst, Johan Derksen en Matty Verkamman in de Voetbalmuseum-klucht. De voetbaljournalisten initieerden Voetbal Experience in 2009, in Middelburg. Een museum met unieke voetbalspullen. Van voetbalschoenen uit de jaren dertig, het EK-finale-shirt van Marco van Basten tot Johan Cruijffs favoriete schoenen. 

Schoenen en shirt van oud-Oranje international Joop van Nellen werden op Marktplaats aangeboden.
Volledig scherm
Schoenen en shirt van oud-Oranje international Joop van Nellen werden op Marktplaats aangeboden. © Marktplaats

De journalisten kregen veel van de museumstukken geschonken of in bruikleen. Doorgaans van de ex-profvoetballers zelf. Stopte het museum, dan zouden de spullen opgeslagen dan wel teruggegeven worden, was hun idee.

Het Nationaal Voetbalmuseum eindigde in 2019. Nadat het zowel in Middelburg en Roosendaal niet van de grond kwam. Wat werd vorige week duidelijk? De laatste museum-uitbater, Paul Hermsen, liet museumspullen verkopen. Dat doet zakenman Arthur Eelsing vanuit Uddel voor hem.