Volledig scherm

ZorgSaam wil fuseren

TERNEUZEN - Alleen door samen te gaan met het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is het mogelijk om de zorg in Zeeland overeind te houden.

Ziekenhuis ZorgSaam wil fuseren met het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Dat is de enige manier om de zorg in Zeeland zoveel mogelijk overeind te houden, denkt het Zeeuws-Vlaamse ziekenhuis. Wat een fusie betekent voor patiënten en personeel is nog niet te zeggen.

Concurrentie 

Na jaren van gebakkelei werken de Zeeuwse ziekenhuizen sinds een paar jaar nauwer met elkaar samen. Maar dat is niet genoeg, zegt directeur René Smit van ZorgSaam. "Doordat we nu nog elkaars concurrenten zijn, kunnen we slechts beperkt samenwerken. De wet staat niet toe dat we verregaande afspraken maken over bijvoorbeeld prijzen en aantal behandelingen."

Onlangs werd bekend dat het Erasmus MC het ADRZ overneemt. Dit is volgens Smit hét moment om met elkaar af te spreken hoe de Zeeuwse ziekenhuizen verder met elkaar omgaan.

Verschraald aanbod Zeeuws-Vlaanderen

"Als we niet fuseren, dan verzwakt de zorg in Zeeuws-Vlaanderen. Op de middellange termijn verschraalt het aanbod en moeten Zeeuws-Vlamingen meer de grens over. Je kunt het niet meer in Zeeuws-Vlaanderen alleen oplossen."

ZorgSaam en ADRZ zijn volop in gesprek over hoe ze de komende jaren kunnen zorgen dat mensen voor zoveel mogelijk operaties in Zeeland terecht kunnen. Ze doen dat in het kader van de gesprekken over de toekomst van de Zeeuwse zorg. De komende maanden moeten ze met elkaar uitmaken welke operaties waar worden uitgevoerd. In de zomer hakken de directies de knoop door.

Lees meer in de PZC van donderdag 26 mei.