Volledig scherm
ZorgSaam in Terneuzen © Guido van der Heijden

ZorgSaam: van dikke onvoldoende naar een 8

TERNEUZEN - Vorige keer haalde ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen nog een dikke onvoldoende in de financiële stresstest voor ziekenhuizen. Nu hoort de organisatie bij de toppers. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) zit nog altijd in de gevarenzone.

Accountants- en adviesbureau BDO vergelijkt jaarlijks de financiële positie van alle ziekenhuizen in het land. De Zeeuwse organisaties zaten in zwaar weer en dat was zichtbaar in de 'stresstest'. Beide scoorden over 2013 een 3,5 en over 2014 respectievelijk een 2 en een 1.

Cijfers

Op basis van de cijfers over afgelopen jaar schiet ZorgSaam in één keer omhoog naar een 8. Het ADRZ blijft nog steken op een 4 en is daarmee een van de vijftien ziekenhuizen in het land die financieel onvoldoende presteren.

,,Het is mooi om bevestigd te zien dat we financieel de zaak weer op orde hebben", zegt Arjan Verstijnen, hoofd planning en control bij ZorgSaam. ,,We hebben een heel diepe, maar korte crisis gehad. Dat we nu hoog staan is mooi, maar het belangrijkste is dat we financieel weer gezond zijn en die koers ook kunnen vasthouden."

Niet verrast

Het ADRZ is niet verrast over de onvoldoende, zegt woordvoerder Dick Bosscher. ,,Het laat zien waar we vandaan komen. Inmiddels is er een duidelijke verbetering zichtbaar. We verwachten dit jaar in de plus uit te komen."