Volledig scherm
De tijdelijke hoofdingang van het ADRZ-ziekenhuis in Vlissingen. © Cris Sohier

ZorgSaam en ADRZ praten nog intensief over fusie of samenwerking

TERNEUZEN - ZorgSaam en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis zijn nog volop in gesprek over vergaande samenwerking of fusie. "De gesprekken zijn niet inhoudsloos en niet zinloos", zegt directeur René Smit van ZorgSaam.

Ziekenhuis ZorgSaam wil fuseren met het ADRZ. Dat is de enige manier om de zorg in Zeeland zoveel mogelijk overeind te houden, vertelde Smit vorige maand in een interview met deze krant. Eerder was al bekend dat het Erasmus MC het ADRZ overneemt. Dit is volgens Smit hét moment om met elkaar af te spreken hoe de Zeeuwse ziekenhuizen verder met elkaar omgaan.

Beide ziekenhuizen bevestigen dat ze nog steeds 'intensief met elkaar overleggen'. Dat neemt niet weg dat ADRZ en Erasmus MC volop doorgaan met het overnameplan. Op 1 juli willen Erasmus en ADRZ dat plan voorleggen aan de Nederlandse Zorgautoriteit en waakhond ACM.

De gesprekken met ZorgSaam zijn nu losgekoppeld van de gesprekken met Erasmus, zegt ADRZ-directeur Claudia Brandenburg. "We zetten samen met ZorgSaam de voor- en nadelen van samenwerking op een rij. Fusie is geen doel op zich. We zien allebei toegevoegde waarde van het gezamenlijk coördineren van de ziekenhuiszorg in Zeeland. Dat kan een fusie zijn, maar ook een andere vorm." Beide ziekenhuizen praten samen met de Commissie toekomstige zorg Zeeland (dus ook zorgverzekeraar CZ) en Erasmus MC over de mogelijkheden op lange termijn. Ze denken in juli meer bekend te kunnen maken. Hoewel er nog geen conclusie is, zegt Smit dat 'de gesprekken met goede focus en energie' worden gevoerd'.