Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Zorgen om lint van villa's langs Zeeuwse kust

NEELTJE JANS - De Zeeuwse kust zal niet worden volgebouwd met flats tot aan de waterlijn. Maar om te voorkomen dat er een aaneengesloten lint van bebouwing komt die niet past in het landschap moeten er duidelijke landelijke afspraken komen.

Dat zegt Gert de Groot van Natuurmonumenten. Hij plaatst daarmee het onderzoek dat de natuurorganisatie zaterdag presenteerde in context. Uit de studie blijkt dat de afgelopen drie jaar langs de Zeeuwse kust 1093 villa's, lodges, appartementen, strandhuisjes, hotelkamers of ligplaatsen zijn gebouwd.

Volgebouwd

Momenteel zijn er 976 in aanbouw, komen er de komende drie jaar 1740 bij en liggen er aanvragen voor nog eens 312. Zo achter elkaar gezet lijkt het alsof de Zeeuwse kust wordt volgebouwd. De Groot erkent dat bij die inventarisatie ook de vervanging van oude huisjes op bestaande parken wordt meegerekend als nieuwbouw. "Het gaat erom dat je met elkaar afspreekt wat je aan de kust voor bebouwing wilt. Nu heeft niemand een totaaloverzicht, verstedelijkt de kust en verliest die zijn waarde."

Maandag meer in de PZC.