Volledig scherm
CAS 2007: prachtig weer, met een spetterende finale. Want tijdens het slotconcert van Bløf viel 9 millimeter regen in drie kwartier.

Zonnebril en regenjas mogen mee naar Concert at Sea

BROUWERSDAM - Niks is zo veranderlijk als het weer, maar met die slag om de arm wil Weeronline.nl wel een voorspelling wagen over het weer op CAS 2016. Met een zuidwestelijke wind en een wisselvallig weerbeeld dat van het ene op het andere moment kan omslaan, is het devies: wees op alles voorbereid.

Neem mee, die zonnebril en dat festivalregenjasje. De temperatuur klimt vrijdag overdag tot een behaaglijke 20 graden op, maar zaterdag blijft die op 17, 18 graden steken. Goed te doen, toch?

Dat was wel anders in 2011. Vrijdag zag de organisatie met lede ogen hoe het weer slechter en slechter werd. Op de Brouwersdam stond zo'n harde wind, dat grote windschermen naar beneden gehaald werden. Uiteindelijk werd besloten het hele zaterdagprogramma te schrappen omdat onweer, regen en windstoten voor onveilige situaties zorgden. De zaterdag was uitverkocht: 40.000 bezoekers kregen hun geld terug.

Iets minder spectaculair, maar onvergetelijk voor degenen die het meemaakten; de wolkbreuk tijdens het afsluitende concert van Blof in 2007. In drie kwartier tijd viel zoveel regen, dat honderden auto's bij vertrek vast kwamen te zitten in de modder.

De vijfde editie was de warmste en droogste tot nu toe, met twee dagen lang bijna 25 graden en geen regen. Weliswaar werd CAS 2015 op vrijdag 26 juni nóg warmer, maar de volgende dag daalde de temperatuur tot - nog altijd aangenaam - 20 graden.

Sinds het festival tweedaags geworden is, zijn ook de nachtelijke omstandigheden van belang. Voor kampeerders betekende dat in 2013 afzien. Dat festival mag de boeken in als de koudste tot nu toe. Vrijdag de 28e scheen nog geen half uur de zon en viel in zes uur tijd 11,6 millimeter regen. Die nacht daalde de temperatuur tot 12,8 graden. Hoewel er de tweede dag weinig regen viel, was het met 16 graden truitjesweer.

Kortom: CAS, altijd verrassend.