Volledig scherm
Een windscherm opzetten op het strand. © Ruben Oreel

Zomer in Zeeland verloopt somber, nat en fris

VLISSINGEN - De eerste helft van de meteorologische zomer was somber, een tikkeltje fris en op sommige plekken behoorlijk nat. Dat blijkt uit gegevens van Weeronline.

In Westdorpe scheen de zon tussen 1 juni en 15 juli 217 uur: dat is 84 uur minder dan in een gemiddeld. Vlissingen kreeg 269 uur zonneschijn, tegen 305 uur in een gemiddelde eerste helft van de zomer.

Vlissingen kreeg bovendien ruim dertig millimeter meer regen te verduren: 129 in totaal. Maar het kan nog veel natter: in 2012 viel 197 millimeter, en in 1980 zelfs 201 millimeter. Westdorpe was met 94 millimeter juist iets droger dan normaal. Landelijk was de eerste helft van de zomer de natste sinds 1998.

De middagtemperatuur lag in Zeeland ongeveer een graad onder wat normaal is in de eerste helft van de zomer. Toch wijken de gemiddelde temperaturen, over een heel etmaal gezien, nauwelijks af. Dat komt doordat de nachten relatief warm zijn. In Vlissingen en Westdorpe was het gemiddeld 16,4 graden. Echt koude dagen kwamen niet voor.