Volledig scherm
© Thinkstock

Zo was de Zeeuwse zomer van 2016

VLISSINGEN - Zeeland sluit de meteorologische zomer deze week met mooie cijfers af. Met dank aan de hitte van de afgelopen dagen, die ervoor heeft gezorgd dat 2016 in de toptien van warmste zomers belandt. ,,De zomer in Zeeland was best goed met vooral in het westen vrij veel zonneschijn", zegt Jaco van Wezel van Weeronline. "Ook was het gemiddeld genomen een warme zomer, met meer warme dagen dan normaal, maar wel minder zomerse dagen." Landelijk komt de meteorologische zomer (1 juni tot 1 september) uit op een gemiddelde temperatuur van 17,7 graden, wat goed is voor een gedeelde tiende plaats in de lijst van warmste zomers. Dat geldt ook voor Zeeland.

Het weerstation in Vlissingen noteerde de afgelopen drie maanden een gemiddelde temperatuur van 17,8 graden, tegen 17,3 graden normaal. Het tweede Zeeuwse station, in Westdorpe, komt waarschijnlijk uit op 17,6 graden, tegen 17,3 graden normaal. Dat leidt tot een tiende plaats op de ranglijst van warmste zomers.

Zonuren

Zoals het er nu naar uitziet, eindigt Vlissingen op 680 zonuren deze zomer. Normaal is 646 uur. Landelijk lag het aantal zonuren op gemiddeld 625 uur. Westdorpe telde bijna 590 zonuren. Er is geen langjarig gemiddelde beschikbaar, omdat het station daarvoor nog niet lang genoeg meet.

Mooie dagen

Vlissingen begroette deze zomer 54 warme dagen (dagen waarop de maximumtemperatuur 20 graden of meer is). Normaal is 48. Het aantal zomerse dagen (met maxima boven de 25 graden) was juist lager dan normaal: 9 tegen 14. Vorige week donderdag was, met 31,8 graden, de enige tropische dag (boven 30 graden). Het aantal mooi-weerdagen (zon schijnt minimaal de helft van de tijd, het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt boven normaal) was 38 tegen 35 normaal.

Westdorpe

Westdorpe turfde 65 warme dagen, 16 zomerse dagen, 5 tropische dagen en 20 mooi-weerdagen. Bijzonder was 24 augustus, toen het daar 33,3 graden werd. Niet eerder was het ergens in het land op die datum zo warm.

Westdorpe had de afgelopen dagen ook een regionale hittegolf te pakken (vijf dagen achtereen boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30). Dat gebeurde verder alleen in Limburg.