Volledig scherm
© Bert Jansen

ZMf wil stop op intensieve veehouderij

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) roept gemeenten en provincie op elke uitbreiding van veehouderijen in Zeeland voorlopig tegen te houden.

Aanleiding is een onderzoek van het RIVM, de universiteiten van Wageningen en Utrecht en het NIVEL waaruit blijkt dat de intensieve veehouderij schadelijk is voor de volksgezondheid.

Gezondheid

De ZMf maakte vorig jaar al bezwaar tegen een aantal forse uitbreidingsplannen van intensieve veehouderijen. Naast de uitbreidingsplannen van intensieve veehouderijen werd ook de uitbreiding vergund van een tientallen reguliere melkveehouderijen. De ZMf vreest voor de gezondheid van omwonenden en vraagt de Zeeuwse gemeenten en het Provinciebestuur om eerst het landelijke debat en de mogelijke aanscherping van de wet af te wachten, voordat nog uitbreidingen worden toegestaan. De ZMf wil dat er snel een verduurzamingsslag gemaakt moet worden binnen de veehouderijsector.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.