Volledig scherm
© DG

ZLTO: oproep van ZMf over stop op veehouderij 'goed voor de bühne'

VLISSINGEN - De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) trekt voorbarige conclusies uit het onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de buurt van veehouderijen wonen.

Dat stelt bestuurder Toon van Hoof van landbouworganisatie ZLTO. De ZMf drong er deze week bij Zeeuwse overheden op aan geen enkele uitbreiding van veehouderijen meer toe te staan. "De roep in de media en van actiegroepen om dan maar de veestapel in te krimpen, doet het goed voor de bühne, maar is in onze ogen nauwelijks effectief", aldus Van Hoof.

Volgens de ZLTO heeft het onderzoek door vier gerenommeerde instituten in opdracht van het Rijk uitgewezen het voor de meeste aandoeningen niet uitmaakt of je in de buurt van een boerderij woont of niet. Omwonenden hebben zelfs minder last van allergieën. In de buurt van een kippenbedrijf is de kans op longontsteking wel iets groter. En een verhoogde concentratie van ammoniak uit de veehouderij, gecombineerd met uitstoot uit verkeer en industrie, kan leiden tot longproblemen. De opdracht is dus, aldus de ZLTO: emissiereductie.

Van Hoof: "De sentimenten zijn gericht op alleen 'minder dieren.' Wij weten dat deze strategie goed bekt, 't politiek goed doet en makkelijk te reproduceren is, maar heel weinig bijdraagt aan vermindering van fijnstof. Komende weken zullen we in de gesprekken die door GGD's

worden georganiseerd, vooral benadrukken dat veehouders emissies willen en kunnen verminderen, maar daar is wel dynamiek en vernieuwing voor nodig. Een standstill en krimp is niet de enige weg. Opgelegde krimp betekent namelijk conserveren van de bestaande situatie die niet optimaal is, zoals blijkt uit het onderzoek, en dus de veehouderij én de omwonenden niet helpt."