Volledig scherm
De ingang van het ADRZ-ziekenhuis in Goes.

Ziekenhuizen werken samen in strijd tegen kanker

VLISSINGEN - Zeven ziekenhuizen en twee radiotherapie-instellingen in Zuidwest Nederland gaan nauw samenwerken in de strijd tegen kanker.

Onder de noemer Embraze willen ze de oncologische zorg verbeteren. Embraze staat voor het Engelse embrace (omarmen) maar is ook een samenvoeging van Erasmus MC, Brabant, Zeeland. Door onderling uitwisselen van kennis en ervaring moet de oncologische zorg bij de deelnemende instellingen verbeteren.

De deelnemende instellingen hebben daartoe een overeenkomst getekend. Deelnemers zijn: Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, ZorgSaam, Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut, Instituut Verbeeten, Amphia, Bravis, Jeroen Bosch en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Erasmus MC.

De gevolgen voor patiënten zijn niet direct merkbaar. Maar specialisten van het ADRZ en ZorgSaam noemen Embraze 'een inspirerende kwaliteitsslag'. Zo bespreken artsen onderling hoe ze bepaalde stappen in een behandeling aanpakken en hoe lang ze daarover doen. Door dat soort informatie met elkaar te bespreken is het de bedoeling dat artsen van elkaar leren en werkwijzen afstemmen, waardoor de zorg verbetert.

Méér dan een operatie

Het tekenen van de overeenkomst is een begin van de samenwerking tussen de negen instellingen. Uiteindelijk is het ook de bedoeling om af te stemmen in welke ziekenhuizen bepaalde behandelingen het best kunnen worden gegeven. "De zorg rond kanker is meer dan een operatie", vertelt Jannet de Graaf van Embraze. "De voorbereiding en afhandeling kan in elk geval in de regio gebeuren. Maar het kan zijn dat voor een specifieke complexe operatie wordt doorverwzen naar een ander ziekenhuis."

Om te zorgen dat patiënten niet bij iedere arts opnieuw hun verhaal moeten doen, moet medische informatie worden uitgewisseld. Ook daarover worden afspraken gemaakt. Uiteindelijk moet de samenwerken zorgen dat de kwaliteit van de oncologische zorg vooruit gaat.