Volledig scherm
© DG

Zieke Middelburger moet wellicht woning uit wegens bezit van te veel hennep

MIDDELBURG - Een bewoner van de Edelstenenbuurt in Middelburg hoort in de loop van de komende week of hij uit zijn woning moet.

Burgemeester Harald Bergmann en de Middelburgse woningbouwvereniging Woongoed vinden dat hij uit zijn woning moet omdat de politie ruim 300 gram softdrugs bij hem heeft gevonden. De bewoner stapte vrijdag samen met zijn raadsman Joost Grootjans naar de rechtbank om die gedwongen huisuitzetting te voorkomen. Want volgens de bewoner gaat het vooral om hennepafval en niet om hennep dat gerookt kan worden. "In totaal had ik 14 gram echte hennep thuis liggen." Bovendien lijdt hij aan MS en zou hij om medische redenen hennep gebruiken.

Beschimmeld

De politie kwam de hennep op het spoor na een een anonieme melding over dealen van harddrugs. In de woning werden echter geen harddrugs gevonden. Wel in totaal 364 gram hennep, aldus het rapport van de politie. Maar volgens Grootjans en de bewoner gaat het vooral om afval. "Op zolder stonden drie potten met verdorde hennepplanten. In de tuin drie hennepplanten en in een kast een pot met hennepbladeren." Die laatste waren volgens de bewoner bedoeld om thee van te trekken ter bestrijding van zijn ziekte. Hij wees er ook op dat het om een pot ging die hij al tijden niet had aangeraakt en vooral beschimmelde bladeren bevatte. "Gewoon vergeten weg te gooien." Grootjans zei ook dat het toegestaan is om maximaal vijf hennepplanten te houden.

Handel

Juriste Lillian Gouw stelde namens de burgemeester dat ze vasthield aan het rapport van de politie en dat er dus meer dan 300 gram hennep was aangetroffen. Ze zei dat een dergelijke hoeveelheid aangeeft dat er wordt gehandeld.

De rechtbankvoorzitter neemt een week om tot een beslissing te komen.