Volledig scherm
© Emile Calon

Zieke kinderen genieten van de zeehonden

VLISSINGEN - ,,O, daar zijn ze. Wat veel", roept de zevenjarige Stephany naar het zus Mandy (11) en wijst naar de zeehonden die midden in de Westerschelde op een zandbank in het zonnetje liggen. ,,Kijk, daar zwemt er ook een", krijgt ze als antwoord.

Stephany geniet zaterdagmiddag met volle tuigen als ze vanaf de Vlissingse watertaxi op een tiental meters zo'n vijftig tot zestig zeehonden ziet. Even vergeet ze dat ze heel vaak naar het ziekenhuis moet omdat ze een chronische longziekte heeft. Even is ze vergeten dat haar moeder heel ziek is. Kapitein René de Back neemt de tijd en laat zijn watertaxi met aan boord Stephany en wat familieleden langzaam langs de zandbank glijden. André Dijkxhoorn kijkt ontroerd toe hoe het meisje en haar familie geniet. Hij is van de Wensstichting Oppepper4all en is benaderd door de Vlissingse watertaxi omdat het bedrijf vijf jaar bestaat en iets voor de maatschappij wil doen. De Wensstichting zet zich in voor chronische en terminaal zieke patiënten en probeert een wens van hen in vervulling te laten gaan. ,,Meestal zoeken wij een bedrijf dat een wens kan vervullen. Hier in Vlissingen gebeurde het omgekeerde. De Watertaxi kwam naar ons en met de vraag of er patiënten zijn die mee willen varen op zoek naar zeehonden."

De eerste afvaart zit gelijk vol. Dan gaan zes kinderen en familieleden mee. Onder hen Niels van Dongen (13) uit Rotterdam. Hij heeft last van een stevige vorm van epilepsie en moet ook vaak naar het ziekenhuis. Samen met zijn broer Lars (11) heeft hij heel erg genoten, zegt hij bij terugkomst in de Vlissingse haven. Niet alleen van de vele zeehonden maar ook van de schepen. Zijn broer: ,,Er kwam ook een loodsboot langs. Die ging heel hard." En misschien het mooiste van de dag: de watertaxi zelf besturen. Niels: ,,Ik mocht achter het roer zitten. Echt gaaf"

Tijdens de volgende tocht vaart De Back met de watertaxi ook nog even langs de Vlissingse boulevards en mogen de beide zussen uit Sliedrecht de meeuwen voeren. Al snel krioelt het van de meeuwen.

Volledig scherm
© Emile Calon
Volledig scherm
© Emile Calon
Volledig scherm
© Emile Calon
Volledig scherm
© Emile Calon