Volledig scherm
© Marcelle Davidse

'Zet reorganisatie brandweer Zeeland stil tot na onderzoek VRZ'

LEUSDEN - Stop in Zeeland met de aanbesteding van het nieuwe type brandweerauto en het sluiten of samenvoegen van brandweerposten tot het onderzoek naar de Veiligheidsregio Zeeland is afgerond.

Dat vraagt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilliggers (VBV) aan de 13 gemeenten. De VBV heeft al lang kritiek op de reorganisatie van de brandweer in Zeeland, zoals dat is vervat in het plan Maatwerk Brandweerzorg. De vereniging vindt dat vrijwilligers onvoldoende zijn gehoord bij het vaststellen van het plan en vraagt zich af of de brandweer nog 'snel, veilig en adequaat' hulp kan verlenen bij 'maatgevende incidenten'. Wettelijke aanrijtijden worden niet meer gehaald en de VBV zet grote vraagtekens bij de Zeeuwse TS, een brandweervoertuig dat met vier mensen kan uitrukken. De oude brandweerauto's hebben zes mensen nodig. De VRZ wil 24 van dit soort Zeeuwse TS'en kopen.

'Aantoonbaar misleid'

De crisis rond Gerrie Ruijs, de directeur van de Veiligheidsregio Zeeland, is voor de VBV aanleiding om opnieuw bij de gemeenteraden aan de bel te trekken.

VBV-voorzitter Marcel Dokter schrijft aan de gemeenteraden: "Leunend op onjuiste informatie zijn gemeenteraden door functionarissen van de VRZ aantoonbaar misleid en op het verkeerde been gezet. Dit kwalificeren wij nadrukkelijk ook als 'misstand'. Onze opmerkingen daarover zijn eerder geuit en opgenomen in onze brief van 15 juli 2015 aan de Commissaris van de Koning in Zeeland. Tot grote teleurstelling van onze leden in Zeeland hebben de toezichthouders, de CvdK en de Inspectie Veiligheid en Justitie, tot dusver deze signalen niet opgepakt."

In Zeeland zijn 248 van de 1125 vrijwillige brandweerlieden aangesloten bij de VBV.