Volledig scherm
Haaien werden gevangen, gemerkt en weer teruggezet. © Esme Soesman

Zes haaien en een pijlstaartrog zijn 'buit' bij Sharkatag

NEELTJE JANS - Zes gevlekte gladde haaien en een pijlstaartrog. Dat was de 'buit' die woensdag voor de Zeeuwse kust werd binnengehengeld tijdens Sharkatag, een onderzoeksproject waarbij haaien worden gemerkt en weer teruggezet. Met tien charterboten trokken genodigden er een aantal uren vanuit de haven van Neeltje Jans op uit.

Windkracht 5 (met pieken naar 6) en gammele magen trotserend. Niet bij elke boot was het raak, al kwamen er ook wat krabben, tong, schol en wijting naar boven. Nou was het uitvaren ook vooral om die 'intrigerende' haai te doen. "Waar iedereen van kindsaf aan weet hoe hij er uit ziet, maar waarover we eigenlijk maar weinig weten", sprak voorzitter Menno Knip van Sportvisserij Nederland de gelegenheidsvissers vooraf toe.

Sportvisserij Nederland heeft het internationale Sharkatagproject in 2011 omarmd. Sindsdien zijn er door Nederlandse sportvissers 3000 haaien getagd ofwel van een merkje voorzien en weer terug te water gelaten. Dat doen ze het hele seizoen door. Honderdzestig van die gemerkte haaien zijn inmiddels ook weer teruggevangen. Op die manier wordt informatie ingewonnen over de leefgebieden en de reisroutes van de haaien.

Die informatie is hard nodig om tot duurzame visserij te komen, zegt Niels Brevé van Sportvisserij Nederland. Volgens hem zijn de Zeeuwse Voordelta en de Ooster- en Westerschelde zomers erg in trek bij de haaitjes. De grote bulk trekt 's winters richting het Engelse kanaal, maar van een aantal grote vrouwtjes is bekend dat ze verder door trekken naar het zuiden (Golf van Biskaje) terwijl enkele grote mannetjes juist weer zijn aangetroffen in het noordelijk deel van de Noordzee.

Volledig scherm
Zes gevlekte gladde haaien werden gevangen. © Esme Soesman